Home Artikelen Wijde lats ontwikkelen voor een V-vorm

Wijde lats ontwikkelen voor een V-vorm

3 minuten leestijd
0
0

Het trainen van de lats is niets anders dan de andere spiergroepen. Er zijn tientallen oefeningen die zich specifiek richten op de lats. Dit zijn oefeningen zoals de bent over row, dumbbell rows, chin-ups, pull downs en ga zo maar door. Dit zijn allen effectieve basis oefeningen voor de lats. Als de lats niet voldoende groeien dan ligt het doorgaans niet aan de oefeningen maar aan de techniek de gebruikt wordt. Als er geen correcte techniek gebruikt worden tijdens de oefeningen dan wordt er meer gevraagd van andere spieren dan van de lats. Dit leidt ertoe dat de lats niet voldoende groeien, of minder dan men zou willen. Het probleem dat veel mensen hebben is dat de rugspieren wel in dikte groeien maar niet in de breedte. De lats worden hierdoor niet veel wijder. Dit heeft te maken met de techniek die gebruikt worden tijdens de oefeningen voor de lats. Deze techniek voelt niet helemaal natuurlijk aan waardoor het lastig kan zijn om dit onder de knie te krijgen.

Biceps

De biceps speelt een grote rol bij veel van de oefeningen voor de lats. Het is niet mogelijk om de lats te trainen zonder de biceps te gebruiken. Vooral beginners gebruiken de biceps meer dan nodig is. Dit vermindert het resultaat dat behaald kan worden voor de lats. De biceps is niet de voornaamste spier die gebruikt wordt tijdens lats oefeningen. Dit zijn de lats. Hetzelfde geldt voor de onderarmen en de grip van handen. Deze worden alleen gebruikt omdat ze gebruikt moeten worden. Toch is het mogelijk om het gebruik van de biceps te minimaliseren zodat er meer gevraagd wordt van de lats. Hoe minder er gebruikt wordt gemaakt van de biceps, onderarmen en handen, hoe effectiever de lats getraind kunnen worden.

Leg de aandacht op de lats

Iedere keer dat een oefening gedaan wordt voor de lats is het nodig om de aandacht op de lats te leggen. Focus op de contractie van de lats en probeer de biceps zo min mogelijk te gebruiken. De pull-beweging wordt gedaan met de biceps als ondersteuning. De lats moeten het werk doen. Dit kan in het begin niet natuurlijk aanvoelen maar oefening baart kunst. Naarmate deze techniek vaker gebruikt wordt begint het steeds makkelijker te worden op de aandacht op de lats te leggen. Een voorbeeld van de wide grip pull-down:

Neem plaats op de pull-down machine en houdt de bar met een bovenhandse grip vast op iets breder dan schouderbreedte. Breng het bovenlichaam ongeveer 30 graden naar achteren en de borst iets naar voren. Trek de bar vervolgens naar beneden door de lats aan te spannen. Denk eraan dat de armen en handen alleen maar gebruikt worden ter ondersteuning. In feite zijn het haken die aan de bar vastzitten. Concentreer op de lats als de bar naar beneden komt en span de lats aan als de bar de bovenkant borst aanraakt.

Effectieve oefeningen voor wijde lats:

  • Chin-ups
  • Bent over rows
  • One arm dumbbell rows
  • Pull downs

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…