Home Artikelen 5 supplementen voor trouwe sportschoolbezoekers

5 supplementen voor trouwe sportschoolbezoekers

3 minuten leestijd
0
0
welke pre workout

Als jij regelmatig de sportschool bezoekt, is de kans groot dat je al eens hebt overwogen om supplementen aan je dieet toe te voegen. Je hoort en ziet veel over supplementen, maar met zoveel opties op de markt, welke zijn dan echt de moeite waard? Laten we eerst even duiken in wat supplementen precies zijn en vervolgens de vijf onmisbare supplementen voor krachttraining onthullen.

Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld als aanvulling op je normale voeding. Ze zijn ontworpen om tekorten in je dieet aan te vullen of om bepaalde lichaamsfuncties te ondersteunen. Er is een breed scala aan supplementen beschikbaar, vari├źrend van vitaminen en mineralen tot eiwitten en kruidenextracten. We bespreken er 5.

Eiwitten (Proteïne)

Waarom is het belangrijk?

Als je regelmatig zware gewichten tilt, dan is eiwit je beste vriend. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren en ondersteunen het herstel en de groei van spierweefsel na een intensieve training.

Hoe te gebruiken?

Er zijn verschillende soorten eiwitsupplementen, zoals whey, caseïne en plantaardige eiwitten. Een populaire keuze is whey-eiwit, dat snel wordt opgenomen en ideaal is na een training.

Creatine

Waarom is het belangrijk?

Creatine is wellicht een van de meest onderzochte en bewezen effectieve supplementen voor krachttraining. Het helpt bij het vergroten van je spierkracht en -massa en verbetert de prestaties bij korte, intensieve inspanningen.

Hoe te gebruiken?

De aanbevolen dosering is meestal 5 gram per dag. Sommige mensen kiezen ervoor om te ‘laden’ met creatine, wat betekent dat ze de eerste week een hogere dosis nemen en vervolgens overgaan op de onderhoudsdosering.

Magnesium

Waarom is het belangrijk?

Magnesium speelt een cruciale rol in meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, inclusief de stofwisseling van voeding en de synthese van vetzuren en eiwitten. Het ondersteunt ook neuromusculaire transmissies en spiercontracties ÔÇô essentieel voor krachttrainers.

Hoe te gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschilt per persoon en geslacht, maar ligt vaak tussen de 300 en 400 mg.

BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids)

Waarom is het belangrijk?

BCAA’s, bestaande uit leucine, isoleucine en valine, ondersteunen de spiergroei, verminderen spiervermoeidheid en kunnen spierpijn na een training verminderen.

Hoe te gebruiken?

Het wordt vaak aangeraden om BCAA’s v├│├│r of tijdens een training te nemen. De aanbevolen dosering varieert, maar ligt vaak rond de 5-10 gram.

Omega-3 Vetzuren

Waarom is het belangrijk?
Deze gezonde vetten, voornamelijk gevonden in visolie, hebben talloze voordelen. Ze kunnen ontstekingen verminderen, wat nuttig is na een zware training, en zijn goed voor hart en hersenen.

Hoe te gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse dosering is vaak 250-500 mg voor gezonde volwassenen.

Gezond leven en goede training

Hoewel deze supplementen zeker hun voordelen hebben, is het belangrijk om te onthouden dat een gebalanceerd dieet en goede training nog steeds de basis vormen van elke fitnessroutine. Overweeg het gebruik van supplementen als een ‘extraatje’ en niet als een vervanging voor gezonde voeding en regelmatige training. En zoals altijd, raadpleeg een arts of voedingsdeskundige als je twijfelt en voordat je met een nieuw (onbekend) supplement begint.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…