Je stapt de sportschool binnen, vol goede moed en met een ijzersterke mindset. Het is tijd om je onderlichaam te trainen en die sterke, gespierde benen en billen te creëren waar je trots op kunt zijn. Maar pas op. Voor je het weet, beland je in de valkuilen van veelgemaakte fouten bij het trainen van je onderlichaam. Voorkom dat je de verkeerde weg inslaat en ontdek welke fouten je moet vermijden. Het is tijd om je onderlichaamstraining naar een hoger niveau te tillen en de resultaten te behalen waar je naar verlangt. Bereid je voor op een enerverende reis vol inzichten, verbeteringen en een flinke dosis spierpijn.
1. Hoge hakken
Je begint je training met hoge hakken aan en denkt dat dit je squat prestaties zal verbeteren. Maar helaas, deze fout kan juist leiden tot blessures. Door te trainen met hoge hakken verander je de hoek waarin je enkels, knieën en heupen bewegen, wat kan zorgen voor een onnatuurlijke belasting op je gewrichten. Train in plaats daarvan zonder hakken of kies voor een schoen met een kleine hak om optimale mobiliteit en stabiliteit te behouden.
2. Te veel nadruk op één oefening
Je bent verliefd geworden op één bepaalde oefening voor je onderlichaam en denkt dat dit dé sleutel is tot grote, sterke benen. Maar het probleem is dat je daardoor andere belangrijke spieren verwaarloost. Een evenwichtige training is essentieel voor optimale resultaten. Wees niet bang om te variëren en verschillende oefeningen uit te proberen om alle spieren in je onderlichaam te trainen.
3. Te licht trainen
Je bent bang om zwaar te trainen omdat je denkt dat je daardoor ‘bulky’ wordt. Maar het trainen met lichte gewichten is niet de beste manier om spiermassa op te bouwen. Je spieren hebben een uitdaging nodig om sterker en groter te worden. Gooi die lichte gewichten aan de kant en daag jezelf uit met zwaardere gewichten en progressieve overbelasting.
4. Te weinig aandacht voor techniek
Je gaat als een razende tekeer tijdens je training zonder aandacht te besteden aan je techniek. Maar de juiste techniek is essentieel om blessures te voorkomen en maximale resultaten te behalen. Neem de tijd om de juiste vorm van elke oefening te leren en concentreer je tijdens elke herhaling op je techniek. Dit zal niet alleen je prestaties verbeteren, maar ook zorgen voor een veilige en effectieve training.
5. Overtraining
Je bent zo enthousiast om resultaten te behalen dat je dagelijks je onderlichaam traint. Maar overtraining kan je progressie juist belemmeren. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en sterker te worden. Gun jezelf voldoende rustdagen tussen je trainingen en luister naar je lichaam. Als je vermoeidheid, pijn of verminderde prestaties ervaart, is het tijd om een rustdag te nemen.
6. Verwaarlozen van warming-up
Je stapt meteen op de squat-rack zonder je lichaam eerst op te warmen. Maar een goede warming-up is cruciaal om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Neem de tijd om dynamische stretches en lichte cardio-oefeningen te doen voordat je aan je zware training begint. Dit zal je helpen om optimaal te presteren en blessures te voorkomen.
7. Geen variatie in tempo
Je doet altijd dezelfde oefeningen met hetzelfde tempo, zonder te variëren. Maar door alleen maar in hetzelfde tempo te trainen, mis je veel potentieel voor spiergroei en krachtontwikkeling. Experimenteer met verschillende tempo’s, zoals langzaam en gecontroleerd of explosief en snel, om je spieren op verschillende manieren te prikkelen en nieuwe progressie te stimuleren.
8. Te weinig aandacht voor flexibiliteit
Je besteedt alleen aandacht aan het trainen van je spieren, maar vergeet dat flexibiliteit ook een belangrijk onderdeel is van het trainen van je onderlichaam. Een goede flexibiliteit zorgt voor een goede bewegingsvrijheid en helpt blessures te voorkomen. Neem de tijd om te stretchen en voeg flexibiliteitsoefeningen toe aan je trainingsschema.
Geen zin om de deur uit te gaan?
Heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan? Bestel een multifunctioneel apparaat voor thuis. Van een loopband tot een trilplaat; bekijk deze fitnessapparaten.
9. Alleen focussen op kracht, niet op uithoudingsvermogen
Je traint alleen op pure kracht en vergeet dat uithoudingsvermogen ook belangrijk is voor het trainen van je onderlichaam. Krachttraining in combinatie met cardio- en uithoudingsoefeningen helpt je om niet alleen sterker te worden, maar ook om je spieren te laten werken over een langere periode. Voeg wat cardio-oefeningen toe aan je trainingsschema om je uithoudingsvermogen te verbeteren.
10. Geen geduld hebben
Je verwacht direct resultaat na een paar weken trainen en raakt gefrustreerd als je niet meteen grote veranderingen ziet. Maar spiergroei en krachtontwikkeling kost tijd en consistentie. Heb geduld en blijf consistent trainen en gezond eten. Resultaten zullen komen, maar geef je lichaam de tijd die het nodig heeft.
Waarom geen fouten bij het trainen van je onderlichaam maken?
Fouten maken tijdens het trainen van je onderlichaam kan vervelende gevolgen hebben. Dit zijn enkele mogelijke blessures die je kunt oplopen:
- Gescheurde spieren: Als je niet de juiste techniek gebruikt bij het uitvoeren van oefeningen zoals squats of lunges, loop je het risico op het scheuren van spieren in je benen of bilspieren. Dit kan leiden tot ernstige pijn en een langdurig herstel.
- Kniepijn: Verkeerd squatten of te zware gewichten gebruiken, kan druk uitoefenen op je knieën. Dit kan leiden tot overbelasting en pijn in je kniegewrichten. Langdurige kniepijn kan je trainingsschema flink verstoren.
- Rugblessures: Incorrect tiltechnieken bij oefeningen zoals deadlifts of kettlebell swings kunnen leiden tot rugblessures. Verkeerde houdingen, te veel gewicht of een gebrek aan bewustzijn van je rugpositie kunnen ernstige schade aan je wervelkolom veroorzaken.
- Verzwakte enkels: Als je geen aandacht besteedt aan stabilisatieoefeningen voor je enkels, loop je het risico op verzwakte enkels. Dit kan je evenwicht en algehele stabiliteit verminderen, waardoor de kans op vallen en blessures toeneemt.
Onthoud dat je trainingssessies bedoeld zijn om je sterker en gezonder te maken, niet om je lichaam te beschadigen. Zorg ervoor dat je altijd de juiste techniek gebruikt, begin met lichtere gewichten en werk geleidelijk aan naar zwaardere belastingen. Als je twijfelt over de juiste uitvoering van een oefening, laat het dan beoordelen door een ervaren trainer. Veiligheid gaat altijd boven ego. Train verstandig, vermijd fouten en blijf blessurevrij.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.