Home Artikelen 7 sporten waarbij mondbescherming wordt aangeraden

7 sporten waarbij mondbescherming wordt aangeraden

4 minuten leestijd
0
0
bitje

De adrenaline pompt door je lichaam terwijl je je klaarmaakt voor de grote wedstrijd. Vandaag is de dag dat je in de ring staat om je vechtkunsten te tonen aan een groot publiek. Je hebt keihard getraind voor deze dag en je voelt je sterk en zelfverzekerd. Maar voordat je de ring instapt, is er nog Ć©Ć©n belangrijke stap die je niet mag vergeten: het dragen van een bitje, oftewel: een gebitsbeschermer.

Een mondbescherming kan het verschil maken tussen een overwinning en een pijnlijke nederlaag. Het beschermt niet alleen je tanden en tandvlees, maar ook je zelfvertrouwen en gemoedsrust. Want als je weet dat je gebit veilig is, kun je je volledig concentreren op de wedstrijd en het beste uit jezelf halen.

Of je nu een vechtsport beoefent, hockey speelt, of gewoon een fanatieke basketballer bent, een mondbescherming is onmisbaar. Het voorkomt niet alleen tandletsel, maar het kan ook ernstige blessures zoals een kaakfractuur voorkomen. En laten we eerlijk zijn, niemand wil na een wedstrijd met een pijnlijke, gezwollen mond naar huis gaan. Jij ook niet, toch? Laten we daarom eens kijken naar de sporten waarbij mondbescherming eigenlijk een must is.

1. Vechtsporten

Als je aan een vechtsport doet, zoals boksen, kickboksen of MMA, dan is het dragen van een mondbescherming essentieel om je tanden en kaak te beschermen tegen mogelijke impact tijdens de training of wedstrijden. Een stevige klap of stoot kan ervoor zorgen dat je tanden beschadigd raken of zelfs uitvallen. Dat is niet wat je wilt, tenzij je graag een bezoekjes wilt brengen aan een laboratorium voor tandtechniek.

2. Hockey (zowel veldhockey als ijshockey)

Hockey is een intensieve sport waarbij je veel beweegt. Het risico op tandletsel is groot. Zowel bij veldhockey als ijshockey is er een mogelijkheid dat de bal of de puck tegen je gezicht terechtkomt, waardoor je tanden beschadigd raken of uitvallen. Om dit te voorkomen zou je een mondbescherming moeten overwegen tijdens de training en wedstrijden.

3. Basketbal

Basketbal is een sport waarbij er veel gesprongen, gerend en gedraaid wordt. De bal is zwaar en spelers zijn behendig genoeg om er hard mee te gooien. Ondanks dat basketbal een non-contact sport is, kan er toch een kans op tandletsel bestaan bij botsingen met andere spelers of bij het vallen. Het dragen van een mondbescherming kan deze risico’s helpen verminderen.

4. Rugby

Rugby is een fysieke sport met veel lichamelijk contact tussen de spelers. Het risico op tandletsel is groot tijdens het spelen van deze sport. Althans, als de spelers geen bitje in hebben. Door het dragen van een mondbescherming bescherm je niet alleen je tanden en kaak, maar kun je ook met een gerust hart op elkaar duiken. Het zou toch zonde zijn dat je eigen gebit beschadigt raakt en je verder moet met een klikgebit of kunstgebit?

5. Honkbal en softbal

Bij honkbal en softbal is er een kans op tandletsel bij een verkeerde slag of worp, waarbij de bal tegen je gezicht kan komen. Het dragen van een mondbescherming wordt daarom aanbevolen om je tanden en kaak te beschermen tegen de impact.

6. Skateboarden

Bij skateboarden is het risico op vallen groot. Bescherming voor je armen en knieƫn wordt daarom aanbevolen, maar ook tandletsel is een risico. Door mondbescherming te dragen kun je voorkomen dat je tanden beschadigd raken of uitvallen tijdens een ongelukkige valpartij.

7. American football

American football is een fysieke sport waarbij de spelers constant in beweging zijn en hard tegen elkaar botsen. Hoewel de sport in Nederland niet populair is, is het dragen van mondbescherming is essentieel om de tanden en kaak te beschermen tegen mogelijke verwondingen tijdens een tackle.

Over het algemeen wordt aangeraden om bij elke sport waarbij er risico bestaat op tandletsel, een bitje te dragen. Een gebitsbeschermer is er bovendien niet alleen om je gebit te beschermen, maar ook de binnenkant van je wang en de kaak. Weet je niet zeker of mondbescherming nodig is? Vraag dan eerst wat rond aan kenners of de club.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…