Home Artikelen Welke spiergroepen trainen voor voetbal? Dit zijn de belangrijkste

Welke spiergroepen trainen voor voetbal? Dit zijn de belangrijkste

4 minuten leestijd
0
0
voetbal

Voetbal gaat niet alleen om techniek en tactiek. Het gaat ook om fysieke kracht. Het is immers niet alleen belangrijk om de bal goed te kunnen controleren en technisch vaardig te zijn, maar ook om fysiek in staat te zijn om te concurreren op het veld. Het is belangrijk om duels te winnen, voor snelheid en explosiviteit, voor schotkracht en voor je uithoudingsvermogen. Maar welke spiergroepen moet je nu eigenlijk trainen voor voetbal?

Spieren trainen voor voetbal

Hoewel technische vaardigheden en tactisch inzicht belangrijk zijn, kan meer fysieke kracht je een voordeel geven op het veld. Het stelt je in staat om beter om te gaan met fysieke uitdagingen, sneller te zijn en krachtiger te schieten, waardoor je je algehele prestaties kunt verbeteren.

De voordelen van spieren trainen gelden overigens niet alleen voor voetballers, zoals Memphis Depay, maar ook voor doelmannen. Een doelman zoals Andries Noppert (meer op Sporty.nl) gebruikt dezelfde spiergroepen en is waarschijnlijk nog meer gebaat bij fysieke kracht dan een voetballer. Dus ongeacht of jij een doelman of voetballer bent, dit zijn de belangrijkste spiergroepen om te trainen.

1. Beenspieren

De beenspieren zijn een van de belangrijkste spiergroepen die worden getraind bij voetbal. Logisch ook, want dit zijn de spieren die je gebruikt om de bal te trappen. Deze groep omvat de quadriceps, hamstrings en kuitspieren. De quadriceps zorgen voor de explosieve kracht die je nodig hebt om snelheid te genereren, terwijl de hamstrings je helpen om krachtig te schoppen en sprinten. De kuitspieren geven je stabiliteit en ondersteuning tijdens abrupte wendingen en sprongen.

2. Bilspieren

De bilspieren, ook wel bekend als de gluteus maximus, spelen ook een cruciale rol bij het voetballen. Stel je maar eens voor dat je een hoge sprong maakt om een kopbal te geven. Terwijl je jezelf van de grond duwt, gebruik je de kracht van je bilspieren om naar boven te gaan. Deze krachtige spieren zijn verantwoordelijk voor je sprongkracht. Ze helpen je ook bij het genereren van snelheid en stabiliteit tijdens de sprints. Sterke bilspieren zorgen ervoor dat je krachtig en behendig kunt bewegen op het voetbalveld.

3. Buikspieren

Bij voetbal gebruik je niet alleen de been- en bilspieren. De buikspieren spelen ook een belangrijke rol bij het behouden van balans en stabiliteit tijdens het voetballen. Als je bijvoorbeeld een duel aangaat met een tegenstander om de bal te veroveren, gebruik je vooral de buikspieren. En terwijl je je lichaam draait en beweegt, voel je de kracht van je buikspieren die je in balans houden. Deze spiergroep, waaronder de rechte en schuine buikspieren, biedt stabiliteit aan je romp en helpt je bij het behouden van een goede houding tijdens verschillende bewegingen op het veld. Daarom zie je ook zoveel voetballers met een sixpack.

4. Rugspieren

Bij voetbal spelen alle grote spiergroepen een rol, dus ook de rugspieren. De rugspieren spelen een rol bij het ondersteunen en stabiliseren van je bovenlichaam tijdens het voetballen. Dat is bijvoorbeeld merkbaar wanneer je de bal ver wegschiet met een krachtige trap. Terwijl je je lichaam naar voren leunt en kracht achter je schot zet, voel je de rugspieren actief worden. Deze spiergroep, waaronder de trapezius, rhomboids en de erector spinae, helpt bij een goede lichaamshouding en ondersteunt je bij alles wat je doet op het veld.

Het trainen van deze spiergroepen kan je helpen om een completere voetballer te worden. Train ze regelmatig en je zult merken dat het je voetbalprestaties ten goede komt.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…