Home Artikelen Boksen: de ā€˜Noble art of self defenceā€™

Boksen: de ā€˜Noble art of self defenceā€™

2 minuten leestijd
0
0
boksen

Vechtsporten zijn in trek: vooral bij de jongeren. Zij kiezen voor boksen, kickboksen en thaiboksen. In Nederland boksen 34.000 mensen regelmatig. Kickboksen is het meest populair: 65.000 Nederlanders kickboksen.

Vechten

Vechtsporters vechten niet zomaar zonder regels. BoksersĀ mogen slaan of stoten met gesloten vuist boven de gordel. Worstelen en trappen is niet toegestaan. Bij kickboksen en thaiboksenĀ wordt gevochten met handen en benen. Bij kickboksen mag je de tegenstander niet aanvallen met de knieĆ«n of ellebogen, bij thaiboksen wel.

Trainen

Boksen is een sport waar techniek, conditie en doorzettingsvermogen een rol spelen. Boksen is een uitdagende sport omdat het niet alleen een beroep doet op het lichaam maar ook op de geest. Een bokstraining omvat het aanleren en verbeteren van technieken zoals stoten, afweren, ontwijken, incasseren, sparren, dekking en het voetenwerk.

Trainen betekent ook het opbouwen en behouden van een behoorlijke conditie. Dit betekent minimaal drie keer per week gemiddeld twee uur trainen. Als je calorieƫn wilt verbranden, of afvallen met sport, dan is boksen dus een prima manier om dat te doen.

Beschermen

Boksen is ook incasseren. Boksers dragen bandages. Hierdoor worden polsen en handen verstevigd en wordt met name de duim beschermd. Een alternatief is het gebruik van een binnen-handschoen. Om de kaken en gebit te beschermen is een bitje verplicht.

Hoofdbescherming zorgt ervoor dat met name de kin, oren, junkbeenderen en voorhoofd beschermd worden tegen stoten. Deze zijn te koop bij verschillende webshops. Fightshop bijvoorbeeld biedt al de benodigde sportkleding, bokshandschoenen en beschermingsmiddelen voor het veilig uitoefenen van gevechtssporten.

ā€˜Noble art of self defenceā€™

Boksen wordt ook de ā€˜noble art of self defenceā€™ genoemd. Niet het vechten staat centraal, maar het verdedigen. Dat zien we bijvoorbeeld terug in deze video over de ā€˜Noble art of self defenceā€™, gemaakt in 1935, waarin voormalig flyweight Jimmy Wilde. De bokser was wereldkampioen in de klasse 49 t/m 51 kg.

Ook het respect speelt een absolute rol. Fysiek is het een zware sport. Het vereist een top conditie om de technieken goed te kunnen beheersen. Eind december stond het kickboksen op de Nederlandse agenda. Het gevecht van Rico Verhoeven en Badr Hari in het stadion Gelredome te Arnhem. Rico Verhoeven won vanwege een blessure van Hari.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…