Home Artikelen Wat is een gezonde leefstijl?

Wat is een gezonde leefstijl?

6 minuten leestijd
0
0
salade

Een gezonde leefstijl houdt in dat een persoon niet rookt, voldoende beweegt, weinig tot geen alcohol drinkt, geen drugs gebruikt en gezond en gevarieerd eet. Ook is voldoende rust en slaap belangrijk, want dit helpt je om goed te functioneren de volgende dag. Een gezonde leefstijl is voor jou als mens zijnde erg belangrijk. Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt het toch behoorlijk lastig. Veel mensen leven tegenwoordig niet echt gezond. Hierdoor ontstaan er veel ziektes, zeker op de lange termijn.

Door een gezonde leefstijl te hanteren, zit je beter in je vel en heb je minder kans om verschillende soorten ziektes te krijgen. Het is natuurlijk niet zo dat je helemaal niks meer mag omdat je zo gezond mogelijk moet leven, maar probeer zo veel mogelijk gezond te leven dan maakt het niet uit als je een keertje iets doet wat ongezond is. Een keertje wat uitproberen kan vast geen kwaad, maar het is belangrijk om alles met mate te blijven doen.

Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt

Het is belangrijk voor je lichaam om elke dag weer vitamines, mineralen, goede koolhydraten en vezels binnen te krijgen. Dit zijn de macronutriƫnten ook wel voedingsstoffen genoemd die ons energie en gezonde stoffen leveren. Voedingsstoffen zijn belangrijk voor je lichaam, zo krijgt je lichaam energie en wordt je lichaam beschermd tegen infecties en ziektes. Het wordt je daarom dus aangeraden om gevarieerd te eten en niet te veel of te weinig. Het volgende lijstje hieronder zijn gezonde levensmiddelen:

  • Groente (probeer minimaal 200 tot 250 gram per dag te eten)
  • Fruit (2 stuks per dag)
  • Ongezouten en ongebrande noten
  • Vis en vlees (liefst onbewerkt)
  • Zaden en pitten
  • Zuivel zoals melk, kaas en kwark
  • Havermout, is een goede bron van koolhydraten
  • Volkoren producten als brood, pasta en zilvervliesrijst
  • Kruiden en specerijen (vervanger voor zout)

Vitamines en mineralen

Het is belangrijk om iedere dag vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dit krijg je vooral binnen via je voeding. Vitamines en mineralen noemen ze ook wel de micronutriƫnten. Deze voedingsstoffen leveren geen energie, maar wel belangrijke stoffen voor je lichaam. Omdat je er maar weinig van nodig hebt worden het micronutriƫnten genoemd. Het word je aangeraden om gevarieerd te eten, omdat elk soort levensmiddel weer andere soorten vitamines en mineralen bevat, zo krijg je dus elke keer weer iets van elk soort binnen.

Roken is erg slecht voor je gezondheid

Er zijn superveel rokers in de wereld, misschien ben jij er wel Ć©Ć©n van!? Helaas sterven er ook veel mensen hieraan. De schadelijke invloed van roken is bewezen. Je zou bijvoorbeeld longkanker kunnen krijgen of een ander soort kanker, ook zou je een hartinfarct of een beroerte kunnen krijgen. Een sigaretje bevat nicotine, dit is een verslavende stofje voor de rokers.

Nicotine geeft je een kick en energie voor misschien een uur (dit verschilt weer per persoon, want sommige roken om de half uur en andere om de twee uur) en dan verlaagt dat weer, waardoor je weer geneigd bent om te roken en weer energie te krijgen. Probeer te stoppen met roken, want dat is veel veiliger voor jezelf en fijner voor je omgeving.

Probeer minder alcohol te drinken

Alcohol is een genotsmiddel. Als je alcohol met mate drinkt dan kan het op zich geen kwaad, maar sommige zijn echt verslaafd of drinken in Ć©Ć©n keer super veel waardoor jij dus hiermee je lichaam aantast. In de hersenen werkt alcohol bij onrustige mensen ongeveer net als een kalmeringstablet. Alcohol heeft een verdovende werking, dus het is pijnstillend.

Op zich is het geen probleem om af en toe een glaasje alcohol te drinken, zo lang je het maar met mate drinkt. Alcohol heeft namelijk ook effect op je sportprestaties en zorgt ervoor dat je niet afvalt. Alcohol ziet je lichaam namelijk als vergif, waardoor het eerst de alcohol gaat verwerken en daarna pas weer verder gaat met de spijsvertering.

Slaap voldoende, iedere nacht

Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk slapen en rust is. Het is ontzettend belangrijk om op tijd te ontspannen en lekker te slapen. Veel mensen doen dit niet, bijvoorbeeld mensen met veel stress dan kan je veel klachten krijgen. Elk soort persoon heeft een andere hoeveelheid slaap nodig en dan niet hoe laat je gaat slapen maar hoeveel uur slaap je nodig hebt, sommige hebben maar 5 uur slaap nodig en andere hebben er 9 uur nodig, dus dit is best wel verschillend.

Slapen is belangrijk voor je lichaam, want zo komt je lichaam tot rust en wordt je lichaam hersteld. Als je goed slaapt dan kan je de volgende dag ook veel beter functioneren dan wanneer je slecht hebt geslapen. Neem ook voldoende tijd om te ontspannen op een dag. Het is belangrijk voor je lichaam om te ontspannen, zo kan je lichaam even bij komen en zich weer klaar maken.

Zorg voor voldoende beweging en sport

Het is belangrijk om per dag voldoende te bewegen, dit zorgt namelijk voor een goede conditie voor je hart en longen, je spieren worden er sterker van en je gewrichten blijven soepel. Voldoende lichaamsbeweging verlaagt de bloeddruk en de bloedsuikers, dit houdt dus in dat je minder kans hebt op ziektes, zoals: hart en vaatziekten of suikerziekte.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…