Home Artikelen Hoe voorkom je sportblessures en wat te doen wanneer je er een oploopt?

Hoe voorkom je sportblessures en wat te doen wanneer je er een oploopt?

3 minuten leestijd
0
0
rug pijn

Sporten is gezond! Het houdt je fit en gaat onder meer stress tegen. Loop eens per twee of drie dagen een rondje hard, kies voor een teamsport met vrienden, of wandel iedere avond een uurtje met de hond.

Doordat sporten op tal van verschillende manieren mogelijk is, vind je altijd een sport die bij jou past. Bij het sporten is het belangrijk om rekening te houden met het risico op sportblessures. Onder meer een overbelasting van spieren ligt op de loer, wanneer je enthousiast van start gaat.

Wat moet je doen om het risico op blessures te verkleinen? Hoe handel je, als je een sportblessure oploopt? In dit artikel lees je er meer over.

Tip: je zorgverzekering vergelijken voor komend jaar kan slim zijn als je een sport beoefent, waarbij het risico op blessures groot is. Denk bijvoorbeeld aan wielrennen, voetbal, enzovoorts.

Aan de slag met het opstellen van een schema

Een eerste stap bij het beoefenen van een nieuwe sport is het opstellen van een schema. Eerder beschreven we al dat een overbelasting op de loer kan liggen, wanneer je fanatiek aan een nieuwe sport begint. Met een schema verklein je het risico op dit soort blessures! Als gevolg van een overbelasting lig je er mogelijk een lange tijd uit. Bijzonder vervelend, wanneer je net een goede conditie hebt opgebouwd.

Tip: maak gebruik van trainingsschemaā€™s die je op internet vindt. Deze trainingsschemaā€™s zijn erop gericht je conditie geleidelijk op te bouwen. De prestaties komen later wel.

Zorg voor een goede warming-up

Niet alleen is het belangrijk om je conditie rustig op te bouwen. Zorg er ook voor je dat een training of wedstrijd altijd start met een warming-up. Doe verschillende oefeningen en zorg dat je spieren warm zijn, alvorens je ze actief gebruikt. Het kan kleine scheurtjes in spieren voorkomen.

Mocht je onverhoopt toch tegen een spierblessure aanlopen, schakel dan een fysiotherapeut in. Verschillende zorgverzekeringen vergelijken helpt je een verzekering af te sluiten, die deze zorg dekt. Vaak dien je hier een aanvullende verzekering voor af te nemen.

Schaf de juiste materialen aan

Naast een goede warming-up speelt ook de aanschaf van het juiste materiaal een belangrijke rol bij het voorkomen van sportblessures. Hardlopen op je sneakers is bijvoorbeeld erg onverstandig! Schaf kwalitatief goede hardloopschoenen aan, die je demping bieden tijdens het hardlopen. De demping vangt een groot deel van de klappen op, waarmee spieren en gewrichten minder zwaar belast worden.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…