Home Artikelen Het beste fitnessapparaat in de sportschool, volgens onderzoek

Het beste fitnessapparaat in de sportschool, volgens onderzoek

4 minuten leestijd
0
0
sportschool

Nu de sportscholen weer opengaan en iedereen de coronakiloā€™s weer kwijt wil raken, kun je je gaan afvragen wat nu het beste fitnessapparaat in de sportschool is. Terwijl de gemiddelde sportschool over tientallen fitnessapparaten beschikt, staat er geen bordje bij het apparaat om aan te geven wat het calorieverbruik is en wat je eraan hebt als sporter.

Met uitzondering van de spieren die je gebruikt bij het bewegen, ontbreekt het vaak aan vermelding van het calorieverbruik. En als je wat kiloā€™s wilt verliezen, is dat wel iets wat je moet weten. Vooral als je zo effectief en efficiĆ«nt mogelijk wilt sporten. Als je gewoon de allerbeste cardiotraining wilt, welk fitnessapparaat moet je dan gebruiken?

Gelukkig zijn er wetenschappers geweest die er onderzoek naar hebben gedaan. Volgens onderzoek van de University of Wisconsin-La Crosse verslaat Ć©Ć©n fitnessapparaat de rest. Dit apparaat staat in elke sportschool en is zelfs door (bijna) iedereen te gebruiken. Wat dat apparaat is?

In het American Council on Exercise-onderzoek, dat afgelopen voorjaar werd gepubliceerd in het International Journal of Research in Exercise Physiology, lieten wetenschappers 16 gezonde jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar een aantal fitnessapparaten testen.

10 fitnessapparaten, 1 winnaar

Als professionals in hun vak werden de wetenschappers vaak gevraagd wat nu beste machine is. Volgens de wetenschappers wordt het beste cardio-apparaat vaak beschouwd als het apparaat dat tijdens het sporten het hoogste niveau van energieverbruik (EE) oplevert. Daarom lieten ze de deelnemers plaatsnemen op 10 cardio-apparaten om het energieverbruik te meten. Dit zijn de resultaten:

 1. Loopband
 2. Stepper (Stepmill / Stairmaster)
 3. Airdyne (Airbike)
 4. Crosstrainer
 5. Hometrainer
 6. Cybex Crosstrainer
 7. Roeitrainer
 8. Liggende Stepper (recumbent stepper)
 9. Ligfiets
 10. Arm ergometer

Op elke machine mochten de deelnemers eerst drie minuten een warm-up doen om vervolgens 5 minuten te sporten op het apparaat. Daarbij hielden ze verschillende snelheden en intensiteit aan zodat de wetenschappers het energieverbruik konden meten. De hartslag en zuurstofverbruik werden ook gemeten. Zodra ze klaar waren met de oefening mochten ze 3 minuten afkoelen en 15 minuten rusten voordat ze verder gingen met de volgende machine.

Loopband is de winnaar

Uit het onderzoek blijkt dat de loopband het beste algehele fitnessapparaat is als het gaat om voordelen voor het hele lichaam, omdat de hartslag en het aantal verbrande calorieĆ«n van de deelnemers op de loopband hoger waren dan op de andere machines. Volgens de wetenschappers ā€˜doe je op de loopband het meeste werk in een kortere tijd omdat je eigenlijk je lichaam van de grond brengt tegen de zwaartekracht inā€™. Dit is het calorieverbruik per 30 minuten.

Aantal verbrande calorieƫn in 30 minuten

 • Loopband: 378 calorieĆ«n
 • Stepper: 354 calorieĆ«n
 • Crosstrainer: 303 calorieĆ«n
 • Hometrainer: 300 calorieĆ«n
 • Cybex Crosstrainer: 294 calorieĆ«n
 • Airdyne: 279 calorieĆ«n
 • Roeitrainer: 273 calorieĆ«n
 • Ligfiets: 228 calorieĆ«n
 • Liggende Stepper: 210 calorieĆ«n
 • Arm ergometer: 162 calorieĆ«n

Welk apparaat is nu het best?

Betekent het onderzoek dat iedereen de loopband moet gebruiken? ā€œAfwisseling is geweldig”, zeggen de onderzoekers tegen Runner’s World. ā€œDoor andere machines te gebruiken, oefen je verschillende spieren en daardoor kunnen die versterken en getraind worden. Dat helpt bij de algehele spierspanning, kracht en uithoudingsvermogen. Het helpt ook bij het glucosemetabolisme – hoe meer getrainde spieren je hebt, hoe effectiever je glucose uit de bloedbaan trekt, wat helpt bij het bestrijden van diabetes.ā€

Het onderzoek betekent dus niet dat je elk ander fitnessapparaat moet vermijden. De in Nederland razendpopulaire hometrainer voor thuis, zoals Hometrainers-vergeleken.nl aangeeft, is een alternatief op de loopband. Het voordeel van een fitnessapparaat als de hometrainer is dat het kleiner van formaat is, goedkoper Ć©n thuis te gebruiken. Bovendien is het gebruik van een hometrainer beter voor zwaarlijvige mensen door een verminderde druk op het lichaam.

Bovendien is het behoorlijk saai om alleen maar de loopband te gebruiken. Verschillende oefeningen doen op verschillende fitnessapparaten is een stuk minder saai dan elke dag hetzelfde doen. En uiteindelijk is het beste fitnessapparaat het apparaat dat het meest wordt gebruikt.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…