Home Artikelen Wat is HIIT training en welk voordeel heeft het?

Wat is HIIT training en welk voordeel heeft het?

4 minuten leestijd
0
0

Je zal er vast weleens van hebben gehoord: HIIT! Maar waar staat het precies voor? HIIT is de afkorting voor ‚ÄúHigh Intensity Interval Training‚ÄĚ, en komt neer op korte krachtsexplosies‚Ķ gevolgd door korte rustmomenten. In sommige gevallen wordt er tijdens de rustperiode heel rust de oefening uitgevoerd.

Je kan HIIT eigenlijk met verschillende oefeningen uitvoeren. Hierbij kan je denken aan snel een sprint trekken waarbij je gewicht voortduwt of trekt, krachttraining waarbij je een set doet van zoveel reps en met een bepaald gewicht of bv. het doen van burpees.

Het kan in een sportschool worden uitgevoerd, tijdens lessen of een bootcamp en je kan het natuurlijk ook zelf doen op elk gewenst moment… waar je het maar wilt doen.

5 voordelen van HIIT training

We gaan je hieronder wat voordelen laten zien die HIIT trainingen met zich meebrengen.

1. Verhoogt de vetverbranding

Je zal met HIIT vooral de vetverbranding flink boosten. Het doen van deze korte, maar krachtige (explosieve) sets zorgt ervoor dat je effici√ęnt de vetverbranding verhoogt. Er wordt namelijk een maximale prestatie geleverd in een kort tijdsbestek. Nadat je HIIT training klaar is, zal het effect nog uren erna doorgaan en je dus tijdens deze periode ook een hogere vetverbranding hebben.

2. Meer kracht ontwikkelen

Het is een beetje afhankelijk van welke oefeningen je doet. Ga je bv. jumping jacks doen …dan bouw je ook zeker wel kracht op (full-body), maar natuurlijk niet zoveel en dusdanig effectief zoals je dat met krachttraining of bodybuilding doet. Maar ga je een krachtoefening doen, met gewicht wat je het aantal reps of seconden vol kan houden… dan bouw je naast conditie ook meer kracht op. Het is natuurlijk altijd iets anders dan echt krachttraining, maar je gaat het verschil in kracht zeker merken.

3. Goed voor uithoudingsvermogen

Verder is het nogal logisch dat je ook meer uithoudingsvermogen opbouwt …en dus ook je gehele conditie een flinke boost geeft. Je gaat er aardig wat uithoudingsvermogen mee opbouwen, afhankelijk van hoe vaak en intensief je HIIT gaat doen.

4. Afwisselend

Een ander voordeel is dat je veel verschillende oefeningen kan doen. Je kan dus een soort calisthenics doen, waarbij je geen gewichten of apparaten gebruikt (geen sportschool nodig zal hebben)‚Ķ maar buiten traint en dingen uit de omgeving inzet voor je trainingen, zoals bv. klimrekken of dingen die je kan ‚Äúliften‚ÄĚ welke je onderweg tegenkomt. Ook opdrukken is onderdeel van deze manier van sporten‚Ķ het kan allemaal.

Maar je kan het ook in een sportschool doen en alles gebruiken wat je daar zal vinden van gewichten tot apparaten en het meedoen aan bootcamps.

Maar je kan het ook op andere manieren doen… en dat maakt het zo enorm afwisselend, dat er altijd leuke en effectieve oefeningen bij zitten voor je.

5. Je kan het overal doen

En zoals we je al hebben laten zien, kan het dus overal worden uitgevoerd. Je bent dus niet gebonden aan een sportschool en kan overal (binnen of buiten) trainen en die training omtoveren tot een HIIT training.

HIIT trainingen worden steeds populairder

Je ziet ook de animo stijgen voor HIIT trainingen, omdat ze effectief zijn voor het verhogen van je vetverbranding… en dus ook niet zoveel tijd kosten. Probeer het zelf maar eens en ontdek hoe het werkt. Het is echt weer even iets anders… en wellicht ga je het wel vaker willen doen, succes.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is juicen? Groente en fruit in een versgeperst sapje

Een algemeen gevoel van malaise? Geen energie? En denk je dat het pizza- en patatpatroon d…