Home Artikelen Menstruatiecyclus beïnvloedt krachtontwikkeling: zo gebruik je dit in je voordeel

Menstruatiecyclus beïnvloedt krachtontwikkeling: zo gebruik je dit in je voordeel

3 minuten leestijd
0
0
vrouw kracht

Mogelijk kunnen vrouwen meer resultaat halen uit hun krachttraining, door deze aan de hand van hun menstruatiecyclus te periodiseren. Onderzoek wijst namelijk uit dat het erop lijkt dat krachttraining in de eerste helft van de cyclus tot sterkere en dikkere spieren leidt.

Verschil in hormoonhuishouding

De afgelopen jaren hebben wetenschappers veel aandacht besteedt aan het onderzoeken van de beste methoden voor krachttraining. Dit heeft geleid tot talloze praktische adviezen voor zowel mannen als vrouwen. Het meeste onderzoek wordt echter gedaan bij mannelijke of gemixte onderzoekspopulaties. Dit wil zeggen dat de adviezen voor vrouwen doorgaans gebaseerd worden op onderzoek onder mannen. Een groep Australische onderzoekers besloot om de literatuur in te duiken om erachter te komen of er voor vrouwen geen andere adviezen gelden. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen mannen en vrouwen, onder andere in hormoonhuishouding en spierstructuur.

Ruimte voor verbetering

De Australische onderzoekers ontdekten gelukkig dat de meeste bestaande adviezen tot gelijke resultaten leiden. Wel vonden ze ruimte voor verbetering. Het lijkt er namelijk op dat vrouwen sterkere en dikkere spieren kunnen ontwikkelen wanneer ze met name trainen in de eerste helft van de menstruatiecyclus. Dit is in de twee weken voor de eisprong. Zo blijkt dat sportsters die in de eerste helft van de cyclus vijf krachttrainingen per week doen en in de tweede helft ├ę├ęn of twee krachttrainingen per week, aanzienlijk meer vooruitgang boeken dan sportsters die drie keer per week trainen gedurende de hele cyclus.

Hogere concentratie oestrogenen

De onderzoekers geloven dat het verschil te verklaren valt door het feit dat de concentratie oestrogenen veel hoger is dan de concentratie progesteron in de aanloop naar de eisprong. In de tweede helft van de cyclus is dit juist andersom. De verhoudingen van verschillende hormonen voorafgaand aan de eisprong veroorzaken veranderingen op spierniveau. Hierdoor kan trainen op het juiste moment zorgen voor een snellere spiergroei, sneller herstel en een hogere maximale kracht.

Volgens Gijsje Boogert, specialist op het gebied van vrouwenverzorging en┬áredacteur bij het online platform ALLABOUTHER, is het heel persoonlijk op welk moment in de cyclus vrouwen willen sporten. Zo voelen veel vrouwen zich er niet prettig bij om te trainen tijdens de menstruatie, terwijl weer anderen merken dat het een positieve invloed heeft op hun klachten, zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel. Tegenwoordig zijn er veel verschillende producten waardoor vrouwen tijdens hun menstruatie van meer hygi├źne en comfort kunnen genieten, waardoor het geen obstakel hoeft te zijn.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar krachttraining specifiek bij vrouwen. De resultaten van dit literatuuronderzoek geven al een mooi aanknopingspunt voor vervolgonderzoek. Vrouwelijke sporters kunnen zelf of onder begeleiding van een coach aan de slag met periodisering, om te kijken wat het gebruiken van deze kennis voor hen kan betekenen.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is juicen? Groente en fruit in een versgeperst sapje

Een algemeen gevoel van malaise? Geen energie? En denk je dat het pizza- en patatpatroon d…