Home Artikelen Afvallen met krachttraining of cardio?

Afvallen met krachttraining of cardio?

3 minuten leestijd
0
0
heup meten

Afvallen? Dan denken veel mensen direct aan cardio. Met hardlopen, fietsen, zwemmen of spinnen verbrand je namelijk veel calorieƫn. Krachttraining wordt daarentegen vaak juist niet eens overwogen wanneer afvallen het doel is. Is dat wel terecht of kan krachttraining ook een rol spelen bij het afvallen?

Zo werkt afvallen

Als je gewicht kwijt wilt raken, is het belangrijk om te kijken naar de calorieƫn die je binnenkrijgt en het energieverbruik. Om af te vallen moet je minder energie (calorieƫn) binnenkrijgen dan je verbruikt. Bij een gelijke intensiteit verbrand je meer calorieƫn met cardio dan met krachttraining. Krachttraining heeft echter wel een aantal andere grote voordelen. Zo kan je lichaamssamenstelling veranderen doordat je spiermassa groter wordt ten opzichte van je vetmassa. Dit is weer van invloed op het aantal calorieƫn dat je in rust verbrandt. Ook zorgt krachttraining ervoor dat je jouw lichaam mooi kunt shapen en kan het een stuk minder belastend zijn bij flink overgewicht.

Vetpercentage verlagen

Draait afvallen voor jou om het cijfer dat je op de weegschaal ziet of om wat je ziet als je in de spiegel kijkt? Hoeveel je weegt zegt natuurlijk wel wat, maar het zegt niets over de verhouding tussen je vet- en spiermassa. Om je gezond en fit te voelen is de balans tussen die twee erg belangrijk. Je verliest zowel vet- als spiermassa wanneer je afvalt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw spiermassa behoudt, ook als je niet de ambitie hebt om spieren te ontwikkelen. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Aankomen door krachttraining

Krachttraining kan ervoor zorgen dat je gewicht hetzelfde blijft of zelfs toeneemt, ondanks dat je minder calorieĆ«n bent gaan eten. Dit komt doorat je spiermassa toeneemt en spieren wegen meer dan vet. Ook kan het zijn dat je door het trainen tijdelijk meer vocht vasthoudt. Het valt aan te raden om je voortgang in dit geval bij te houdenĀ door je vetpercentage te meten. Bepaalde weegschalen doen dit redelijk nauwkeurig, maar de beste manier is met een huidplooimeting. Dit kan bij de meeste sportscholen.

Werken aan je conditie met cardio

Met cardio val je sneller af, maar moet je oppassen dat je niet te veel spiermassa verliest. Een bijkomend voordeel van cardio is dat je hiermee aan je conditie werkt. Bij een goede conditie neemt de kans op blessures af, herstel je sneller na inspanning en heb je meer weerstand tegen ziektes. Ook verhoogt het stressbestendigheid en verlaag je de kans op hart- en vaatziekten. Veel sporten kan veel vragen van je lichaam. Als jij je snel moe voelt of maar langzaam herstelt van een training kan het verstandig zijn om l-arginine te gebruiken.Ā L-arginine zorgt voor een verbetering van de fysieke prestaties, helpt (beginnende) sporters bij het verhogen van het uithoudingsvermogen en ondersteunt de vetverbranding.

Krachttraining of cardio?

Je kunt met zowel krachttraining als cardio gewicht verliezen. Voor een optimaal resultaatĀ combineer je beide bewegingsvormen. Zo zorg je ervoor dat je genoeg spiermassa behoudt of dit zelfs laat groeien Ć©n veel verbrandt en werkt aan je conditie.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…