Home Artikelen 4 tips om meer rendement uit je cardio training te halen

4 tips om meer rendement uit je cardio training te halen

3 minuten leestijd
0
0
cardio roeien

Jouw tijd is kostbaar en met een effici├źnte training haal jij meer uit de uurtjes die je besteedt aan jouw cardio training. Wij hebben 4 tips op een rij gezet waarmee jij het meeste haalt uit iedere sportsessie. Hierdoor bouw je sneller een goede conditie op, wat jouw krachttraining weer ten goede komt.

Varieer de intensiteit

Je conditie wordt door twee zaken bepaald: de mate waarin je jezelf bij de zwaarste inspanning uitdaagt en de combinatie van afstand en intensiteit. Je traint dus effici├źnt wanneer je intensieve en minder intensieve trainingen afwisselt. Ook zit er hierbij onderscheidt in de intensieve trainingen: train een keer kort en snel,┬ábijvoorbeeld met een HITT-training, ga een keer voor een langere training met een gemiddelde inspanning en voor een zo lang mogelijke training waarbij je jouw hartslag niet te hoog laat worden.

Om tijdens het trainen je hartslag in de gaten te houden komt een sporthorloge goed van pas. Door je hartslag te checken op je sporthorloge kun je erachter komen of je goed warm bent en hoelang het duurt voordat je hartslag na inspanning weer tot de gemiddelde range gedaald is.

Breng continuïteit aan in de training

Het opbouwen van conditie gebeurt geleidelijk en over een langere periode. Door regelmatig en zonder onderbreking te trainen, bouw je jouw conditie zo snel mogelijk op. Veel sporters kennen het wel: je hebt een poosje niet getraind en voelt je alsof je weer terug bij af bent, met als gevolg dat je er nog langer uit bent. Sommige periodes heb je minder tijd, energie, zin of je bent een keer.

Je kunt er in dit geval wel voor kiezen om toch te gaan trainen en hierbij een minimaal onderhoudsniveau aan te houden. Hierdoor blijf je zowel lichamelijk als geestelijk fit en begin je niet ieder jaar weer terug bij af.

Ken de apparaten in de gym

Je kunt buiten gaan hardlopen voor je cardio training, gaan zwemmen of in de sportschool aan je conditie werken. Wanneer je weet waar alle apparaten staan die je tijdens je training wilt gebruiken, ben je een stuk minder tijd kwijt. Train met een schema en zorg ervoor dat je de apparaten goed kent. Zo kun je bijvoorbeeld intervaltrainingen instellen op het hardloopapparaat en vergeet jij niet meer welke weerstand je het laatst had geselecteerd op de elliptische crosstrainer.

Door de hellingsgraad aan te passen spreek je jouw spieren op een andere manier aan, terwijl je de intensiteit opschroeft door de weerstand te verhogen. Trainen op een lagere weerstand kan goed zijn voor je conditie omdat je dan een stuk sneller kunt.

Luister naar muziek

Door naar muziek te luisteren kun je jezelf helemaal terugtrekken in je eigen wereld. Daarnaast motiveert de juiste muziek je om net wat harder te knallen en merk je minder snel dat je moe bent. Veel mensen geven net een beetje extra wanneer ze tijdens het sporten naar muziek luisteren.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…