Home Artikelen Voldoende B12 vitamine? Alles over cobalamine en een tekort

Voldoende B12 vitamine? Alles over cobalamine en een tekort

2 minuten leestijd
0
0
pill

Energie krijg je uit gezond voedsel. Gezond voedsel wordt door de Voedingsraad aangegeven in de schijf van Vijf en een onderdeel van gezonde voeding zijn vitaminen. Daar zijn vele soorten van, waaronder B-vitaminen welke wateroplosbaar zijn. Dit betekent dat het lichaam deze vitaminen niet in het lichaam kan opslaan. We plassen de vitaminen uit die het lichaam niet nodig heeft, want vitamine B12 is niet wateroplosbaar.

B12 of cobalamine

Vitamine B12, of cobalamine, is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiƫle factor voor de groei. Daarbij heeft het een positieve actie bij het ondersteunen van het immuunsysteem en dus voor een goede weerstand. Verder ondersteunt cobalamine het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie.

Wat betekent een tekort?

EenĀ tekort van vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Er is dan een mindere aanmaak van rode bloedcellen wat zorgt voor vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Ook zijn er situaties van aantasting van het zenuwstelsel en geheugenproblemen, zoals moeite met concentreren mogelijk.

Vlees en zuivel

Vitamine B-12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Mensen die uit opvatting geen dierlijke producten eten kunnen een tekort van deze vitamine krijgen. Het menselijk lichaam kan deze vitamine niet zelf aanmaken en kan dus uitsluitend door dierrijk voedsel opgenomen worden.

De doelgroep die te maken heeft met een tekort zijn dus de veganisten en vegetariƫrs, maar ook ouderen van 65 jaar en ouder. Het betreft dan met name ouderen die een eenzijdig voedingspatroon hebben met weinig vlees en zuivel. Het wordt dan aanbevolen om dagelijks een hoge dosering vegan vitamine B12 te nemen van 2000 mcg.

Een tekort werkt erg geleidelijk maar is dikwijls onomkeerbaar. Het advies is dan ook om bij symptomen de huisarts te consulteren. Een metingonderzoek naar de bloedwaarden kan een tekort aantonen. Een periodiek onderzoek ook bij het gebruik van een supplement is geadviseerd omdat sommige mensen een opnamestoornis van vitamine B-12 hebben.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…