Home Artikelen Is hardlopen op een loopband makkelijker dan buiten hardlopen?

Is hardlopen op een loopband makkelijker dan buiten hardlopen?

3 minuten leestijd
0
0
loopband

De meeste mensen hebben een voorkeur voor buiten hardlopen, vanwege het afwisselende landschap en de frisse neus die je haalt. Toch zijn er situaties waarin je jouw hardlooptraining buiten vervangt door een training op de loopband. Dit kan komen door de slechte weersomstandigheden, omdat je wilt trainen bij een bepaalt hellingspercentage of door tijdgebrek. Daarnaast kan je met een eigen hardloopband trainen wanneer je maar wilt. Maar wat zijn precies de verschillen? En is het makkelijker om op een loopband hard te lopen dan buiten?

Minder kans op blessures

Bij het hardlopen op de loopband wordt er minder uitgesproken op de hak geland. Ook stuitert je lichaam minder op een neer op de loopband vergeleken met buiten. Bij het lopen op de loopband is ten slotte sprake van lagere botspanningen in het scheenbeen, waardoor de kans op blessures kleiner is en het hardlopen op een loopband gunstig is tijdens de revalidatie van stressfacturen. Zowel bij het binnen- als buiten hardlopen is het verstandig om compressiekousen te dragen. Speciale compressiekousen verbeteren de bloedcirculatie in de benen wat bijdraagt aan het voorkomen van vermoeidheid en bevorderen van het herstel van de spieren.

Hogere hartfrequenties

Wetenschappers uit Australi├ź hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de verschillen tussen hardlopen op een loopband en buiten. Hieruit bleek dat hardlopers die op hoge snelheid liepen,┬áhogere hartfrequenties vertoonden┬áop de loopband dan buiten. Daarnaast gaven de lopers aan dat de training zwaarder aanvoelde dan wanneer ze dezelfde training buiten uitvoerden. Bij een lage aangehouden snelheid op de loopband was de hartslag en het waargenomen inspanningsniveau juist lager dan bij een vergelijkbare training buiten.

Een opvallend verschil is ook te vinden in de perceptie van de hardlopers. Veel mensen vinden dat het mentaal minder vergt om buiten te lopen dan binnen op de loopband, omdat buiten sporten leuker en afwisselender is.

Verschillen in VO2 max klein

De verschillen in VO2 max bleken klein gekeken naar hardlopen op de loopband of buiten. VO2 max is de hoeveelheid zuurstof dat je lichaam maximaal kan gebruiken tijdens een fysieke activiteit. Wat zeer interessant is, is dat de hardlopers harder en langer konden hardlopen wanneer ze buiten gingen trainen dan binnen op de loopband. Het uithoudingsvermogen lijkt minder groot te zijn op de hardloopband. Voor de onderzoekers was dit een grote verrassing, omdat veel factoren op de loopband gecontroleerd kunnen worden, zoals snelheid, hoogte, klimaat en wind. Hierdoor zou je verwachten dat hardlopers beter presteren op de loopband, maar keer op keer blijkt dit niet zo te zijn.

Hardlopers hebben buiten minder tijd nodig om een bepaalde afstand af te leggen in zo kort mogelijke tijd. Hardlopen op een loopband wordt als moeilijker ervaren dan buitenshuis hardlopen. Het onderzoek suggereert dat de loopbandsnelheid om die reden lager wordt ingesteld dan het kunnen.

Is het nou makkelijker, die training op een loopband? De verschillen zijn heel klein. Hardlopers presteren buiten beter, maar als jij graag op de loopband staat dan is dat ook een goede training.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…