Home Artikelen Wat komt eerst: krachttraining of cardio?

Wat komt eerst: krachttraining of cardio?

2 minuten leestijd
0
0

Veel van de vragen die gesteld worden over krachttraining en cardio zijn genuanceerd; vaak zijn meerdere antwoorden goed. De meest simpele vragen over sporten kunnen moeilijk beantwoord worden. Het varieert vaak per persoon waardoor er meerdere antwoorden mogelijk zijn. Hetzelfde geldt voor cardio en krachttraining tijdens dezelfde training.

Wat zeggen de onderzoeken?

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde hartslag van cardio na krachttraining hoger is dan wanneer er begonnen wordt met cardio. De intensiteit wordt er hoger door terwijl er op hetzelfde niveau gesport wordt. Om deze reden zou je denken dat het beter is dat cardio als eerst wordt gedaan maar er zijn meer factoren die van belang zijn.

Andere onderzoeken tonen aan dat tijdens de krachttraining de voorraden koolhydraten in het lichaam opraken waardoor er meer vetten gebruikt worden als cardio na krachttraining gedaan wordt. Het maakt ook een verschil welke cardio oefening gedaan wordt. Zo beĆÆnvloed hardlopen de krachttraining meer dan fietsen en vermindert cardio op een hoge intensiteit de kracht tijdens de krachttraining.

De lengte van de cardiosessie maakt ook een verschil. Om negatieve effecten op krachttraining te voorkomen is het beter dan de cardio training niet langer dan 20 tot 30 minuten duurt.

Wat is het doel?

Krachttraining of cardio eerst hangt af van meer dan wat onderzoeken aantonen. Het gaat voornamelijk om de doelen van de sporter. Wat heeft meer prioriteit; krachttraining of cardio? De oefening die de meeste prioriteit kan het beste als eerste worden gedaan. Er is dan meer energie en focus om de oefening uit te voeren.

Is vetverlies het doel of spieropbouw? Als vetverlies het doel is dan is cardio het belangrijkst. Het is dan verstandig om cardio als eerst te doen gevolgd door krachttraining. Als spieropbouw het doel is dan wordt krachttraining als eerst gedaan. Wil je een betere conditie of uithoudingsvermogen? Begin dan met cardio en doe de krachttraining erna.

Wil je sterker worden? Start dan met krachttraining en doe de cardio aan het eind van de training. Als je voor verbetering van de algehele fitheid gaat en geen voorkeuren hebt dan kun je zelf bepalen wat je als eerste doet.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…