Home Artikelen De juiste outfit vinden voor elke vorm van yoga

De juiste outfit vinden voor elke vorm van yoga

2 minuten leestijd
0
0
yoga

Van oudsher worden er in India zes vormen van yoga beoefend: Hatha, Mantra, Raja, Bhakti, Jnana en Karma. De laatste drie zijn de oorspronkelijke hoofdvormen. De andere vormen zijn gaandeweg hiervan afgeleid.

Vormen

Hatha is de bekendste en in Nederland de meeste beoefende vorm. In de naam Hatha komen de woorden zon en maan samen waarbij de zon staat voor actie en de maan voor verinnerlijking. Binnen de Hatha yoga komen die twee samen in de vorm van asana, lichamelijke oefening, en pranayama, beheersing van de ademhaling.

Binnen de Mantra yoga gaat het om geluid. De ontwikkeling van het zelfbewustzijn wordt bereikt door het herhalen van geluid. Mantraā€™s komen ook in veel hedendaagse yogavormen terug. In de Raja yoga komen alle stromingen in elkaar samen. Raja yoga is een samenstelling van praktische oefeningen om de geest te leren beheersen. Het gaat om bewustwording en het vermogen de gedachten in banen te leiden.

Yogamat

Belangrijk is om de yogamat af te stemmen op de vorm die je beoefent. Een mat zorgt voor grip, stabiliteit en comfort. Er zijn dikkere matten die comfort bieden bij het liggen. Een allround mat is met name geschikt als je verschillende vormen van yoga beoefent. Het materiaal is uiteindelijk bepalend voor de kwaliteit en prijs. Matten zijn leverbaar in rubber of pvc.

Een yoga blok heb je nodig om zonder blessures de oefeningen te kunnen doen. Dankzij de ondersteuning van een yogablok, kun je houdingen veilig uitvoeren en langer vasthouden waardoor je uiteindelijk flexibeler wordt. Tenslotte een meditatiekussen die het lichaam ondersteunt bij het uitvoeren van de zittende meditatie.

Outfit

Yogakleren zijn gemaakt van verschillende materialen, die allemaal andere eigenschappen hebben. De meest voorkomende materialen voor yogakleding zijn: katoen, bamboe, polyester en polyamide. Katoen is heel geschikt voor matig intensieve yoga. Bamboe kleding reguleert vocht, maar het grootste voordeel is dat bamboe de temperatuur reguleert. Dry-fit stoffen zijn gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en polyamide. Dry-fit stoffen reguleren warmte en zijn sneldrogend.

Een yoga outfit bestaat uit een yoga legging of broek en een top of shirt. Het merk Urban-goddess biedt speciale yogakleding die tegelijkertijd comfortabel is. Yogakleding hebben geen ritsen, knopen of knellende taillebanden.

Hoe langer en hoe meer je yoga beoefent, hoe rustgevender het effect wordt. Het beste is om dit iedere dag een half uur te doen.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…