Home Artikelen De pomp: wat is het en wat zijn de voordelen?

De pomp: wat is het en wat zijn de voordelen?

2 minuten leestijd
0
0

Aan het eind van een training of meteen na een training zien de spieren er voller uit. Dit opgepompte gevoel van de spieren wordt de “pomp” genoemd. Het wordt door veel mensen gezien als een graadmeter of de intensiteit hoog genoeg is van de training. De pomp heeft op zichzelf niet veel voordelen. Het laat de spieren er voller uitzien maar dit is maar tijdelijk. Tijdens een bodybuilding wedstrijd worden de spieren met verschillende oefeningen opgepompt zodat ze er zo groot mogelijk uitzien. Als iemand geen pomp kan krijgen dan is het mogelijk dat er sprake is van overtraining.

Wat is de pomp?

Er is sprake van een pomp tijdens het sporten als de spieren groter worden dan het normale formaat. De aderen zijn beter zichtbaar en de spier voelt harder. De pomp kan bij de meeste spiergroepen al na vier sets voelbaar zijn, soms al bij minder sets. Het is zelfs mogelijk dat de oefeningen moeilijk te volbrengen zijn met een goede pomp. Tijdens de sets wordt er steeds meer bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar het getrainde gebied gestuurd.

Wat zorgt voor de pomp?

Tijdens het trainen van een spiergroep vloeit er meer bloed naar deze spiergroep. Dit komt door de bewegingen die worden gemaakt tijdens de oefeningen. Door de druk van de bloedsomloop komt er meer bloed in de spieren terecht terwijl niets het bloed uit de spieren haalt. Dit leidt tot een ophoping van bloed in de spier die getraind wordt. De spier zwelt hierdoor op waardoor het groter wordt van formaat. Als er een contractie is van de spier dan wordt deze korter en neemt de diameter van de spieren toe. Door bepaalde contracties tijdens de training wordt de toegang afgesloten waardoor er een opstopping komt van bloed.

Voordelen van de pomp

De pomp geeft niet alleen maar een geweldig gevoel tijdens het trainen. Doordat de spieren groter worden tijdens de pomp zetten de membranen uit. Hierdoor kunnen meer voedingsstoffen opgenomen worden in de spiercellen. Hoe beter de pomp, hoe beter de bloedsomloop in de spier wordt. Dit betekent echter niet dat een pomp nodig is om te kunnen groeien. Spiergroei is ook mogelijk als er geen pomp is. Als er echter langdurig geen sprake is van een pomp dan is het mogelijk dat de spieren overtraind zijn.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…