Je staat voor de spiegel in de sportschool, klaar voor een nieuwe trainingssessie. Vandaag is het tijd om je onderrug aan te pakken. Je weet dat een sterke en gezonde onderrug essentieel is voor je prestaties in de sportschool en in het dagelijks leven. Maar weet je ook welke veelgemaakte fouten je moet vermijden tijdens het trainen van je onderrug? Ga er even goed voor zitten, want we gaan je de meest voorkomende valkuilen onthullen. Het is tijd om je onderrug-training naar een hoger niveau te tillen en maximaal resultaat te behalen. Let’s go.
1. Overmatige focus op de onderrug
Je bent zo gefocust op het trainen van je onderrug dat je vergeet om de rest van je lichaam mee te laten werken. Het gevolg is een onevenwichtige belasting van je rugspieren, wat kan leiden tot blessures. Zorg ervoor dat je tijdens het trainen van je onderrug ook je buikspieren, bilspieren en bovenrugspieren meeneemt.
2. Te zware gewichten gebruiken
Het is verleidelijk om direct te beginnen met het tillen van zware gewichten, maar dit kan funest zijn voor je onderrug. Je rugspieren moeten wennen aan de belasting en langzaam sterker worden. Begin daarom met lichtere gewichten en bouw geleidelijk je kracht en weerstand op.
3. Verkeerde houding tijdens het tillen
Je staat niet rechtop tijdens het tillen, maar buigt je rug als een banaan. Dit legt teveel druk op je onderrug en kan leiden tot blessures. Zorg ervoor dat je een neutrale rugpositie behoudt tijdens het tillen en maak gebruik van je heupen en benen om de kracht te genereren.
4. Geen warming-up of stretching doen
Je stort je direct op het tillen, zonder je onderrug op te warmen of te stretchen. Dit vergroot de kans op blessures. Begin altijd met een goede warming-up en doe wat dynamische stretches om je rugspieren op te warmen en de mobiliteit te verbeteren.
5. Geen aandacht besteden aan de rompstabiliteit
Je traint alleen je rugspieren, maar vergeet de belangrijke rol van de rompstabiliteit. Een zwakke core kan leiden tot overbelasting van de onderrug. Besteed daarom ook aandacht aan het trainen van je buikspieren en bilspieren voor een sterke en stabiele romp.
6. Te veel herhalingen doen
Je denkt dat meer altijd beter is en blijft maar herhalingen maken zonder de juiste techniek. Hierdoor verlies je de focus en kun je de oefening niet meer optimaal uitvoeren. Dit gaat ten koste van de effectiviteit en vergroot de kans op blessures. Doe liever minder herhalingen met de juiste techniek voor optimale resultaten.
7. Geen rustdagen nemen
Je bent zo fanatiek bezig dat je geen rustdagen inplant voor je onderrug. Hierdoor krijgen je spieren geen tijd om te herstellen en loop je het risico op overbelasting. Neem voldoende rust tussen de trainingen door en luister naar je lichaam.
8. Geen variatie in oefeningen
Je blijft steeds dezelfde oefeningen herhalen voor je onderrug, waardoor je spieren gewend raken aan de belasting. Hierdoor zal je progressie stagneren en loop je het risico op overbelasting. Varieer je oefeningen regelmatig om je spieren continu uit te dagen en nieuwe prikkels te geven.
Geen zin om de deur uit te gaan?
Heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan? Bestel een multifunctioneel apparaat voor thuis. Van een loopband tot een trilplaat; bekijk deze fitnessapparaten.
9. Te snel door de beweging gaan
Je voert de oefeningen zo snel mogelijk uit, zonder de controle over de beweging te behouden. Hierdoor verlies je de focus op de spiercontractie en kan je onderrug overbelast raken. Neem de tijd om de oefeningen bewust en gecontroleerd uit te voeren voor maximale spierontwikkeling.
10. Geen correcte ademhaling
Je houdt je adem in tijdens het tillen, waardoor de druk op je onderrug toeneemt en je de controle over de beweging verliest. Leer om te ademen tijdens het tillen en focus je op een goede ademhalingstechniek voor optimale prestaties en veiligheid.
11. Geen focus op de excentrische fase
Je richt je vooral op de concentrische fase van de beweging (het omhoog brengen van het gewicht) en verwaarloost de excentrische fase (het omlaag brengen van het gewicht). Hierdoor mis je een belangrijk deel van de spierstimulatie en vergroot je de kans op blessures. Besteed ook aandacht aan de excentrische fase voor maximale spiergroei en controle.
12. Geen feedback vragen of hulp inschakelen
Je probeert alles zelf op te lossen en vraagt geen feedback aan anderen of schakelt geen hulp in van een professional. Hierdoor blijf je mogelijk dezelfde fouten maken en loop je het risico op blessures. Wees niet bang om hulp te vragen en feedback te krijgen om je techniek te verbeteren.
13. Geen geduld hebben
Je verwacht direct resultaat en raakt gefrustreerd als je niet meteen sterker wordt. Dit kan leiden tot overtraining en blessures. Wees geduldig en ga stap voor stap vooruit in je training. Het opbouwen van kracht en spiergroei kost nu eenmaal tijd.
Waarom geen fouten maken bij het trainen van de onderrug?
Fouten maken tijdens het trainen van je onderrug kan vervelende gevolgen hebben. Dit zijn een aantal mogelijke blessures die kunnen ontstaan:
- Verrekking van de spieren: Als je je onderrug te zwaar belast of een verkeerde techniek gebruikt, loop je het risico om je spieren te verrekken. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkingen in je bewegingsbereik.
- Hernia: Door overbelasting of verkeerde bewegingen kun je een hernia krijgen. Dit is een uitstulping van de tussenwervelschijf waardoor de zenuwen in de rug bekneld kunnen raken. Dit kan leiden tot hevige pijn in de onderrug, uitstraling naar de benen en gevoelloosheid of tintelingen.
- Compressiefractuur: Als je te zwaar tilt zonder de juiste techniek, kun je een compressiefractuur in je wervels oplopen. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen of mensen met botontkalking, maar het kan iedereen overkomen. Het resulteert in scherpe pijn en een gebogen houding.
- Ischias: Verkeerde oefeningen kunnen de ischiaszenuw irriteren en ontsteken, wat kan leiden tot ischiaspijn. Dit uit zich als een scherpe pijn die begint in de onderrug en uitstraalt naar de bil en het been.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke blessures die kunnen ontstaan als je onjuist traint in je onderrug. Het is van groot belang om altijd aandacht te besteden aan de juiste techniek en het voorkomen van overbelasting. Door verstandig te trainen en op te letten tijdens je workouts, kun je blessures vermijden en jezelf beschermen tegen onnodige pijn en beperkingen.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.