Je staat in het krachthonk, klaar om je volgende set te gaan knallen. Je weet dat de grote spiergroepen veel aandacht krijgen in je trainingsschema, maar wat dacht je van die ondersteunende spieren? Je weet wel, die krachtpatsers die je stabiliteit en kracht geven tijdens je oefeningen. Het is tijd om ze een beetje liefde te geven en ze te versterken. In dit stukje ontdek je enkele cruciale tips om precies dat te doen. Gewoon omdat je sterker wilt worden, van top tot teen.
1. Train je core
Je ondersteunende spieren versterken begint bij het trainen van je core. Een sterke core, bestaande uit je buikspieren, rugspieren en je bekkenbodemspieren, zorgt voor stabiliteit tijdens andere oefeningen. Denk aan oefeningen zoals planking, sit-ups en russian twists om je core te versterken.
2. Doe compound oefeningen
Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden getraind. Denk hierbij aan squats, deadlifts en bench presses. Deze oefeningen belasten niet alleen je grote spiergroepen, maar ook je ondersteunende spieren worden flink uitgedaagd.
3. Voeg weerstandsbanden toe
Geef je ondersteunende spieren een extra uitdaging door weerstandsbanden toe te voegen aan je training. Door de weerstand van de banden worden je spieren extra belast en moeten ze harder werken. Gebruik bijvoorbeeld weerstandsbanden tijdens squats, lunges of shoulder press oefeningen.
4. Train met instabiliteit
Door met instabiliteit te trainen, bijvoorbeeld op een Bosu bal of een balance board, worden je ondersteunende spieren extra gestimuleerd. Je lichaam moet namelijk continu balans vinden, waardoor je spieren hard moeten werken om je gecontroleerd te kunnen bewegen.
5. Gebruik vrije gewichten
In plaats van alleen maar met machines te trainen, kun je ook vrije gewichten gebruiken. Denk aan dumbbells, kettlebells of barbells. Bij het trainen met vrije gewichten wordt niet alleen je grote spierkracht aangesproken, maar ook je stabilisatoren worden flink getraind.
6. Werk aan je houding
Een goede houding is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor het versterken van je ondersteunende spieren. Zorg ervoor dat je rechtop staat, je schouders naar achteren trekt en je core aanspant. Hierdoor worden je spieren geactiveerd en versterkt.
7. Doe functionele oefeningen
Richt je niet alleen op geïsoleerde oefeningen, maar voeg ook functionele oefeningen toe aan je trainingsschema. Denk aan oefeningen die je in het dagelijks leven veel gebruikt, zoals squatten, tillen en duwen. Door deze oefeningen te doen, train je niet alleen je grote spiergroepen, maar ook je ondersteunende spieren.
8. Varieer je training
Om je ondersteunende spieren optimaal te versterken, is het belangrijk om je training te variëren. Doe niet altijd dezelfde oefeningen, maar wissel af tussen verschillende spiergroepen en trainingsvormen. Dit zorgt ervoor dat al je spieren worden uitgedaagd en sterker worden.
Geen zin om de deur uit te gaan?
Heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan? Bestel een multifunctioneel apparaat voor thuis. Van een loopband tot een trilplaat; bekijk deze fitnessapparaten.
9. Vergeet je bilspieren niet
Vaak worden de bilspieren vergeten bij het trainen van de ondersteunende spieren. Terwijl sterke bilspieren juist zorgen voor een stabiele basis. Voeg daarom oefeningen zoals hip thrusts, glute bridges en lunges toe aan je trainingsschema om je bilspieren te versterken.
10. Neem voldoende rust
Rust is minstens zo belangrijk als training als je je ondersteunende spieren wilt versterken. Zorg voor voldoende hersteltijd tussen je trainingen, zodat je spieren kunnen groeien en sterker kunnen worden. Plan rustdagen in en gun jezelf de tijd om te herstellen.
11. Let op je ademhaling
Een goede ademhaling kan ook bijdragen aan het versterken van je ondersteunende spieren. Let erop dat je tijdens de oefeningen goed blijft ademhalen en dat je je buikspieren aangespannen houdt. Hierdoor creëer je meer stabiliteit en activeer je je ondersteunende spieren extra.
12. Doe oefeningen in alle vlakken
Train je ondersteunende spieren in alle vlakken van beweging. Denk aan zijwaartse oefeningen, rotatie oefeningen en naar voren en achteren bewegen. Door je ondersteunende spieren in verschillende richtingen te trainen, versterk je ze optimaal.
13. Luister naar je lichaam
Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren tijdens het trainen van je ondersteunende spieren. Voel aan wanneer je spieren vermoeid raken en welke oefeningen goed aanvoelen. Pas je training aan op basis van deze signalen, zodat je blessures voorkomt en je spieren optimaal kunt versterken.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.