Home Artikelen 6 redenen waarom je niet gaat sporten

6 redenen waarom je niet gaat sporten

5 minuten leestijd
0
0

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunnen veel redenen zijn waarom je niet gaat sporten. Zelfs de meest gemotiveerde sporters krijgen te maken met deze uitdagingen. Het leven gaat nu eenmaal voor het sporten. Er zijn andere prioriteiten die een training in de weg kunnen zitten maar voor bijna alles is een oplossing te bedenken.

Stress

Met het drukke leven van veel mensen is er altijd wat te doen. Dit heeft niet alleen fysieke invloed maar het is ook van invloed op het stressniveau. Als je het al druk hebt dan heb je het idee dat tijd vrij proberen te maken voor sporten alleen maar voor meer stress zorgt. Het is echter juist goed om op dat moment te gaan sporten. Tijdens periodes van stress kan sporten de stress verminderen. Het helpt ook tegen angsten, depressies en door de hormonen die vrijkomen door het sporten verbetert ook de gemoedstoestand.

Andere verplichtingen

Een redden waarom veel mensen niet gaan sporten is omdat er opeens andere verplichtingen zijn. Je bent van plan om in de avond te trainen maar de oppas kan opeens niet of je moet onverwacht overwerken. Je kunt je er druk om maken of je kunt het accepteren. Onverwachte verplichtingen horen nu eenmaal bij het leven. Het gaat erom dat je manieren vindt om het te compenseren met training, goede voeding en rust. Iedereen heeft verplichtingen maar toch zijn er veel mensen die er goed mee omgaan en blijven sporten. Verander je plannen aan de hand van de onverwachte verplichtingen en zorg ervoor dat je op het goede pad blijft.

Onrealistische verwachtingen

Beginners verwachten vaak veel te veel van de training. Men gaat er vanuit dat de resultaten vanzelf en snel komen terwijl het eerder hard werk en veel discipline betekent voor een langere periode. Het komt geregeld voor dat een beginner na een aantal weken niet veel is afgevallen of gespierder is geworden waarna men de handdoek in de ring gooit. De resultaten zijn niet zoals men verwachtte. Dit kun je voorkomen door realistische doelen te stellen. Het is niet mogelijk dat je na vijf jaar niets doen binnen een maand weer helemaal fit bent. Hetzelfde geldt voor de kilo’s die je in de vijf jaar tijd erbij hebt gekregen. Verwacht niet dat dit binnen een aantal maanden er weer af is. Vaak kost het veel meer tijd. Stel realistische doelen zodat je niet teleurgesteld raakt door de resultaten en je niet meer gaat sporten.

Blessures

Een blessure kan het sporten in de weg zitten maar het hoeft niet het einde van het sporten te betekenen. Het is met veel blessures mogelijk om te blijven sporten. Dit is misschien niet de sport die je graag doet maar er zijn in veel gevallen nog steeds andere sporten te doen met een blessure. Een blessure heeft doorgaans te maken met een enkele spiergroep en de bijbehorende gewrichten. De andere spiergroepen kunnen hierdoor wel getraind worden. Met een hamstringblessure is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te hardlopen maar krachttraining voor het bovenlichaam wel. Door een andere training te doen blijf je actief en het voorkomt dat je stopt met sporten.

Overtraining

Te weinig sporten zet geen zoden aan de dijk maar teveel sporten kan ook niet goed zijn voor het lichaam. Door iedere dag te gaan sporten, zonder rustdagen, ligt overtraining op de loer. Alhoewel je zou denken dat iedere dag sporten goed is wordt het risico op overtraining groter. In plaats van dat je vooruit gaat ga je juist achteruit. Overtraining verhoogt het risico op blessures maar het is ook nog eens zwaar voor het lichaam. Je kunt er zelfs zo ziek van worden dat je niet meer gaat sporten.

Negativiteit

Negativiteit kan ervoor zorgen dat je geen zin meer hebt in sporten. Als je jezelf lui vindt of je jezelf aanpraat dat je nooit fit zult worden dan help je jezelf niet. Door negatief te zijn tegen jezelf is de kans groot dat je de motivatie verliest. Het is destructief voor je zelfvertrouwen waarbij je het grote doel snel uit het oog verliest. Geef jezelf iedere keer een schouderklopje als je bent gaan sporten en zie het succes voor je. Leg de focus op de goede veranderingen en niet op wat je nog niet bereikt hebt.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat komt eerst: krachttraining of cardio?

Veel van de vragen die gesteld worden over krachttraining en cardio zijn genuanceerd; vaak…