Je staat in de sportschool, klaar voor een intensieve training. Het is tijd om je billen en benen te trainen met cable kickbacks. Terwijl je de handgreep vastpakt en achteruit stapt, voel je de spanning in je spieren toenemen. Maar pas op, want er zijn veelvoorkomende fouten die je kunt maken bij deze oefening die je resultaten kunnen belemmeren. Voordat je begint, laten we eens kijken naar de valkuilen die je wilt vermijden.
1. Verkeerde positie van de kabel
Oei, je hebt de kabel verkeerd gepositioneerd. Bij cable kickbacks is het belangrijk dat de kabel aan de onderkant van het apparaat is bevestigd, niet aan de bovenkant. Als je de kabel aan de verkeerde kant hebt, zul je merken dat je niet genoeg weerstand voelt en dat je oefening niet zo effectief is als het zou kunnen zijn. Zorg ervoor dat je de kabel aan de juiste kant bevestigt voor optimale resultaten.
2. Buigen van de onderrug
Stop met die bochel. Wanneer je je cable kickbacks doet, is het belangrijk om je rug recht te houden en niet te buigen. Door je onderrug te buigen, verlies je de focus op je bilspieren en overbelast je je onderrug. Zorg ervoor dat je je core aanspant en je rug recht houdt tijdens de oefening.
3. Te veel gewicht gebruiken
Langzaam aan, tijger. Het is verleidelijk om te veel gewicht te gebruiken bij cable kickbacks, maar dit kan leiden tot een minder effectieve uitvoering van de oefening en zelfs tot blessures. Zorg ervoor dat je een gewicht kiest waarmee je de beweging volledig onder controle hebt en je kunt concentreren op het aanspannen van je bilspieren.
4. Geen stabiele positie innemen
Sta stevig in je schoenen. Een veelgemaakte fout bij cable kickbacks is het niet innemen van een stabiele positie. Als je wiebelt of je evenwicht verliest tijdens de oefening, verlies je de focus op je billen en kun je de oefening niet volledig benutten. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond staan en gebruik indien nodig een stevige ondergrond of trainingsbank.
5. Snelheid opofferen voor gewicht
Slow and steady wint de race. Het is belangrijk om de juiste volgorde van prioriteiten te hebben tijdens cable kickbacks. Veel mensen offeren hun snelheid op voor het gebruik van zwaardere gewichten. Maar het gaat er eigenlijk om dat je de beweging onder controle hebt en je bilspieren volledig aanspant. Concentreer je op de juiste uitvoering en de snelheid komt vanzelf wel.
6. Verkeerde hoek van de kickback
Oops, je gaat de verkeerde kant op. Bij cable kickbacks is het belangrijk om de juiste hoek te behouden. Veel mensen maken de fout om hun been recht naar achteren te bewegen, waardoor ze hun bilspieren niet goed aanspannen. De juiste hoek van de kickback is eigenlijk iets omhoog, richting je schouders. Let goed op dat je de juiste hoek behoudt voor maximaal resultaat.
7. Geen volledige bewegingsuitslag
Niet half werk leveren. Een veelvoorkomende fout bij cable kickbacks is om de bewegingsuitslag niet volledig te maken. Als je niet volledig strekt tijdens de kickback, beperk je de werking van je bilspieren. Zorg ervoor dat je je been volledig naar achteren strekt tijdens de oefening, voor maximale activering van je billen.
8. Geen focus op de bilspieren
Let op, je billen hebben je aandacht nodig. Veel mensen maken de fout om tijdens cable kickbacks de focus te verliezen op hun bilspieren en in plaats daarvan hun rug te belasten. Zorg ervoor dat je je concentreert op het aanspannen van je bilspieren en je beweging daarop richt. Houd je rug ontspannen en laat je billen het werk doen.
Geen zin om de deur uit te gaan?
Heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan? Bestel een multifunctioneel apparaat voor thuis. Van een loopband tot een trilplaat; bekijk deze fitnessapparaten.
9. Verkeerde ademhalingstechniek
Adem in, adem uit. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten hun ademhalingstechniek tijdens cable kickbacks. Het is belangrijk om goed te ademen tijdens de oefening om je spieren van voldoende zuurstof te voorzien en de juiste spanning te behouden. Adem in tijdens de negatieve fase van de kickback en adem uit tijdens de positieve fase.
10. Geen variatie in oefeningen
Een beetje afwisseling kan geen kwaad. Een veelgemaakte fout is om altijd dezelfde oefening (cable kickbacks) te doen zonder variatie. Door verschillende oefeningen voor je bilspieren te doen, kun je de spieren op verschillende manieren prikkelen en zorgen voor optimale groei en krachtontwikkeling. Zorg ervoor dat je af en toe varieert en andere oefeningen toevoegt aan je trainingsschema.
11. Geen warming-up
Koud kunstje. Een veelvoorkomende fout is het overslaan of niet goed uitvoeren van een warming-up voordat je begint met cable kickbacks. Door je spieren op te warmen voordat je aan de oefening begint, verklein je het risico op blessures en verbeter je je prestaties. Neem dus de tijd om je spieren op te warmen voordat je aan de slag gaat.
12. Geen juiste houding van de voeten
Sta op je tenen. Een veelvoorkomende fout bij cable kickbacks is het niet correct plaatsen van je voeten. Het is belangrijk om op je tenen te staan tijdens de oefening, zodat je je stabiliteit en evenwicht kunt behouden. Door op je hielen te staan, verlies je stabiliteit en vermindert de effectiviteit van de oefening. Sta op je tenen en voel de kracht in je billen.
13. Te weinig herhalingen
Meer is beter. Een veelgemaakte fout is het doen van te weinig herhalingen bij cable kickbacks. Het is belangrijk om voldoende herhalingen te doen om je spieren te stimuleren en kracht op te bouwen. Zorg ervoor dat je voldoende herhalingen doet om het maximale uit je oefening te halen, zonder jezelf te overbelasten natuurlijk.
Waarom geen fouten maken bij cable kickbacks?
Als je bezig bent met cable kickbacks, kan een foutje al snel uitmonden in een pijnlijke blessure. Dit zijn een paar mogelijke gevolgen waar je rekening mee moet houden:
- Je verliest je evenwicht en valt naar voren. Dit kan leiden tot een akelige smak op de vloer, met als resultaat blauwe plekken, schaafwonden en misschien zelfs wel een gebroken pols. En zeg nou zelf, niets is zo gênant als struikelen tijdens je work-out.
- Je houdt je onderrug niet stabiel genoeg. Hierdoor loop je het risico op een lumbale blessure, zoals een hernia of een verrekking van de spieren in je onderrug. En laten we eerlijk zijn, niets verpest je dag sneller dan die allesoverheersende pijn in je rug. Je kunt je beter focussen op het trainen van je bilspieren in plaats van je onderrug te verknallen.
- Je maakt gebruik van te zware gewichten en verliest de controle over de beweging. Dit kan resulteren in een gescheurde hamstring. En serieus, wie wil er nou met een ‘scheur’ in z’n achterbeen rondlopen? Behalve dan misschien Wolverine.
- Je buigt je elleboog tijdens de oefening. Hierdoor kunnen je biceps overbelast raken en een blessure oplopen. Het is niet echt cool om een verdraaide arm te hebben terwijl je probeert indruk te maken op die leuke gymgoeroe naast je.
Nu je weet welke mogelijke rampen je te wachten staan, zorg ervoor dat je deze fouten vermijdt en je focus legt op de juiste techniek en veiligheid. Laten we eerlijk zijn, niets is beter dan een gespierd, blessurevrij lichaam waarmee je trots door de gym kunt paraderen.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.