Home Artikelen 6 voordelen van suppen als fitnessoefening

6 voordelen van suppen als fitnessoefening

4 minuten leestijd
0
0
suppen

Als je de meeste mensen vraagt waarom ze stoppen met fitness, dan komt het vaak neer op één woord: verveling. In het begint lijkt het nog wel te doen, maar naarmate de tijd vordert neemt de expertise wel toe, maar het plezier niet. Denk maar eens terug aan al die mislukte pogingen om te gaan sporten. En zeg nu zelf: wanneer heb je voor het laatst echt plezier gehad bij het sporten?

Onderzoeken tonen aan dat het probleem in gewoontevorming ligt. Als sporten geen gewoonte wordt, dan houd je het niet vol. En om van sporten een gewoonte te maken is een intrinsieke beloning nodig – bijvoorbeeld een merkbare stressverlaging of omdat het leuk is om te doen. Met andere woorden: als een sport plezierig is om te doen, zijn we meer geneigd om het te blijven doen.

We houden er allemaal van om op de bank te liggen met Netflix erop. Alleen verbranden Netflix-marathons helaas geen calorieën. Dat doe je wel met andere sporten die én leuk zijn én energie vragen van je lichaam. Suppen is één van die sporten. Onderzoek toont ook aan dat suppen, wat een afkorting is voor stand-up paddleboarden of Stand Up Paddling (SUP), een sport is die mensen als “aangenaam” beoordelen als ze het proberen.

Stand-up paddleboarden

Suppen is een watersport waarbij je jezelf staand op een SUP board voortbeweegt met behulp van een lange peddel. De versie van surfen is eigenlijk een balanssport waarbij je mentaal tot rust komt. Met een paddleboard kun je in grachten, op de zee, meren, rivieren en sloten surfen. Het is een veelzijdige sport met mensen van jong tot oud die het doen.

De groeiende populariteit van suppen zit hem met name in de combinatie van een samengestelde workout die wordt gedaan in een mooie omgeving. Een sup board kopen is de beste keuze, omdat een eigen board jou de mogelijkheid geeft om te gaan suppen wanneer je dat wilt. Mocht je besluiten voor een eigen board te gaan, dan kent het supassortiment een ruim aanbod van opblaasbare en harde supboards in verschillende kleuren.

1. Lage impact

Staand peddelen is een fitnessoefening met een zeer lage impact. In vergelijking met joggen kom je niet steeds hard op de grond terecht. Je knieën en andere gewrichten worden niet op een vergelijkbare manier belast met suppen. Paddleboarden is dan een ook een goede oplossing voor hardlopers die last hebben van scheenbeen, knie- of heuppijn, maar toch een fitnessoefening willen blijven doen.

2. Verbetert de balans

Suppen vereist dat je rechtop op het bord staat, wat veel van je lichaam vraagt. Het lijkt misschien heel makkelijk, maar op de achtergrond ben je voortdurend aan het stabiliseren, wat om kernstabiliteit en beenkracht vraagt om het evenwicht te bewaren.

3. Vermindert stress

De omgeving van water en de afwezigheid van ruis kalmeert het lichaam op een natuurlijke manier. Lichaamsbeweging op zichzelf helpt bovendien de stress te verminderen. Voeg daar de rustgevende geluiden bij terwijl je door het water glijdt en je voelt je meteen al een stuk rustiger. In een onderzoek uit 2016 merkten de deelnemers die drie keer per week een uur aan het suppen waren na slechts zes weken al een verbetering van 18 procent in hun geestelijke gezondheid en welzijn.

4. Volledige lichaamstraining

Suppen wordt gerekend tot de full-body-workouts. Dat komt omdat bijna elke spier in het lichaam op een bepaald moment wordt gebruikt tijdens het paddleboarden. De core helpt bij het bewaren van evenwicht, de benen sturen bij en de armen, rug en schouders worden gebruikt bij het peddelen.

5. Algehele toegenomen kracht

Omdat suppen om enige kracht vraagt, neemt ook de lichaamskracht toe door deze fitnessoefening. Dat merk je al meteen na een dag suppen: de spierpijn is bij iedereen aanwezig, ook nog eens verdeeld over het lichaam. Dankzij het voortbewegen met de peddels worden de spieren geactiveerd die sterker zullen worden naarmate je het vaker doet.

6. Verbetert het uithoudingsvermogen

Suppen kan op je eigen tempo. Zodra je bekend bent geraakt met de beweging, kun je het onder de knie te krijgen om sneller te peddelen. En hoe sneller je gaat, hoe meer je uithoudingsvermogen verbetert. In feite kan suppen dus ook een cardio-oefening zijn.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…