Home Artikelen Wat is functionele krachttraining?

Wat is functionele krachttraining?

2 minuten leestijd
0
1

Functionele krachttraining is de laatste jaren aan een opmars begonnen. Het is een trendy term in de fitness wereld dat verschillende definities heeft voor verschillende personen. Bij functionele krachttraining wordt er veel aandacht gelegd op de natuurlijke bewegingen van het lichaam. Als mensen voeren we veel bewegingen uit tijdens de dagelijkse activiteiten zoals wandelen, joggen, sprinten, tillen, drukken, buigen, springen maar ook draaien, staan en klimmen. Dit zijn er maar een aantal maar er zijn nog veel meer bewegingen die iedereen maakt. Bij veel van de bewegingen wordt het gehele lichaam gebruikt.

Verbetering van de beweging

Om de functionele kracht tijdens deze bewegingen te verbeteren gaat het niet om het vergroten van de kracht van een specifieke spiergroep. Het gaat er meer om dat alle spieren betrokken bij de beweging en het centrale zenuwstelsel beter samenwerken. Bij functionele training wordt gebruik gemaakt van weerstand zodat de vooruitgang in kracht de prestaties van de beweging verbetert. Dit heeft een positief effect op het dagelijkse leven doordat de activiteiten makkelijker uit te voeren zijn.

Trainen van de beweging

Het is bij functionele training even belangrijk om een specifieke beweging te trainen als het trainen van de spieren die gebruikt worden bij de beweging. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de hersenen geen onderscheid maken tussen de individuele spiergroepen. De hersenen sturen signalen naar het gehele lichaam om de volledige beweging te maken.

Isolatieoefeningen

Isolatieoefeningen die gedaan worden door veel sporters trainen specifieke spiergroepen maar niet de bewegingen. Dit heeft minder effect op de dagelijkse activiteiten. Dit geldt ook voor de oefeningen die gedaan worden op de toestellen. Deze isoleren de spiergroepen ook door de uitvoering plaats te laten vinden in een gecontroleerde en gestabiliseerde beweging. Als een bepaalde spiergroep meer aandacht nodig heeft dan zijn deze oefeningen wel geschikt.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…