• Contact
  • Privacybeleid
  • Disclaimer
Beyond failure
  • Krachttraining
  • Cardio
  • Voeding
  • Menselijk lichaam
  • Supplementen
  • Sporten
Geen resultaten
Toon alle resultaten
  • Krachttraining
  • Cardio
  • Voeding
  • Menselijk lichaam
  • Supplementen
  • Sporten
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Beyond failure
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Home Artikelen

Wat vermijden met slechte knie? Dit moet je weten

Daan door Daan
20 oktober 2023
in Artikelen, Krachttraining

Je bent een krachtsporter en je weet hoe belangrijk het is om fit en gezond te blijven. Helaas kan een slechte knie roet in het eten gooien en je krachttraining belemmeren. Het laatste wat je wilt is dat je knie je tegenhoudt bij het bereiken van je doelen. Daarom is het belangrijk om te weten welke dingen je absoluut moet vermijden als het gaat om je knie. Je wilt tenslotte het maximale uit je training halen zonder jezelf te blesseren.

1. Zware squats en lunges

Je kunt beter squats en lunges vermijden als je een slechte knie hebt. Deze oefeningen leggen veel druk op je kniegewrichten, met name bij zware gewichten. Probeer in plaats daarvan andere oefeningen te doen die minder impact hebben, zoals leg extensions of glute bridges.

2. Jumping exercises

Springoefeningen, zoals jump squats of box jumps, zijn leuk en uitdagend, maar niet zo vriendelijk voor je knieën. De impact bij het landen kan te veel druk uitoefenen op je gewrichten. Kies in plaats daarvan voor low-impact cardio-opties, zoals zwemmen of fietsen.


Thuis aan de slag met een sportboek? Bekijk de beste boeken


3. Te diepe squats

Hoewel squats een geweldige oefening zijn, is het belangrijk om niet te diep door te zakken als je knieproblemen hebt. Diepe squats leggen extra druk op je kniegewrichten en kunnen het risico op blessures vergroten. Probeer een goed gecontroleerde squat uit te voeren waarbij je niet verder gaat dan een hoek van 90 graden.

4. Overmatig hardlopen

Hardlopen kan een intense impact hebben op je knieën, vooral als je een slechte knie hebt. Overmatig hardlopen kan het risico op overbelasting en slijtage van de gewrichten vergroten. Als alternatief kun je kiezen voor low-impact cardioactiviteiten, zoals elliptische training of wandelen.

5. Onjuiste vorm bij krachtoefeningen

Het is belangrijk om altijd de juiste vorm en techniek te gebruiken bij krachtoefeningen, vooral als je knieproblemen hebt. Verkeerde techniek kan extra druk op je knieën leggen en blessures veroorzaken. Zorg ervoor dat je de juiste vorm leert van een gekwalificeerde trainer en let goed op tijdens het uitvoeren van oefeningen.

6. Te zware gewichten gebruiken

Het tillen van te zware gewichten kan te veel druk uitoefenen op je knieën en andere gewrichten. Kies gewichten die passen bij je krachtniveau en bouw geleidelijk aan op. Overbelasting van je gewrichten kan het herstelproces vertragen en tot blessures leiden.

7. Ongecontroleerde bewegingen

Snelle, ongecontroleerde bewegingen kunnen schadelijk zijn voor je knieën, vooral als je al een zwakke of slechte knie hebt. Zorg ervoor dat je elke beweging gecontroleerd en met een goede techniek uitvoert, om onnodige druk en schokken op je gewrichten te voorkomen.

8. Te weinig rust nemen

Rust is essentieel voor het herstel van je knieën, vooral als je last hebt van knieproblemen. Te weinig rust kan het herstelproces vertragen en het risico op blessures vergroten. Zorg ervoor dat je je knieën voldoende tijd geeft om te herstellen tussen de trainingssessies door.

9. Geen warming-up en cooling-down

Een goede warming-up voor je training en een cooling-down achteraf zijn belangrijk om je knieën voor te bereiden op de belasting en om de doorbloeding te verbeteren. Sla deze belangrijke stappen niet over, omdat dit kan leiden tot stijfheid en pijn in je knieën.

10. Verkeerde schoenen dragen

Het dragen van de verkeerde schoenen tijdens het sporten kan extra druk op je knieën leggen. Zorg ervoor dat je schoenen draagt die voldoende demping en ondersteuning bieden voor je voeten en enkels. Dit kan helpen om de impact op je kniegewrichten te verminderen.

11. Te snel te veel willen

Geduld is belangrijk bij het trainen met een slechte knie. Het is verleidelijk om snel progressie te willen maken, maar te snel te veel willen kan leiden tot overbelasting en blessures. Neem de tijd om je knieën geleidelijk aan te versterken en verhoog de intensiteit van je training stap voor stap.

12. Overdreven langdurige belasting van de knieën

Langdurige belasting van de knieën kan extra druk en spanning op het gewricht veroorzaken. Probeer lange periodes van kniebelasting te vermijden, zoals langdurig staan of knielende posities. Als je niet anders kunt, zorg er dan voor dat je afwisselt tussen zitten, staan en bewegen om de druk op je knieën te verminderen.

13. Te weinig aandacht besteden aan het versterken van de spieren rondom de knie

Het versterken van de spieren rondom je knie is essentieel voor de stabiliteit en ondersteuning van het gewricht. Besteed voldoende aandacht aan oefeningen die de quadriceps, hamstrings en kuitspieren versterken. Sterkere spieren kunnen helpen om de belasting op je knieën beter op te vangen.

14. Overmatig stretchen van de knieën

Hoewel stretchen belangrijk is voor het behoud van flexibiliteit, moet je voorzichtig zijn met het overmatig stretchen van je knieën. Te veel druk op het gewricht kan pijn en irritatie veroorzaken. Doe stretch-oefeningen voor je hele lichaam, maar vermijd te veel focus op het rekken van je knieën.

15. Het negeren van pijn

Als je pijn voelt in je knie tijdens het trainen, negeer het dan niet. Pijn is een waarschuwingssignaal en kan duiden op een blessure of overbelasting. Luister naar je lichaam en geef je knieën voldoende rust en hersteltijd als je pijn ervaart.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie

Gerelateerde berichten

15 beste oefeningen voor de core

door Daan
29 november 2023
0

Je staat in de sportschool, omringd door het geluid van klapperende gewichten en het gejuich van fanatieke sporters. Je hebt jezelf uitgedaagd om je core-kracht naar...

Jezelf voorbij je comfortzone pushen? 13 tips uitgelegd

door Dirk
29 november 2023
0

Je staat daar, in de sportschool, klaar om jezelf tot het uiterste te pushen. Je voelt de spanning in de lucht en de adrenaline stroomt door...

15 voor- en nadelen van trainen met lage herhalingen

door Dirk
28 november 2023
0

Je staat voor de spiegel in de sportschool, gefocust en vastbesloten om je doelen te bereiken. Je hebt gehoord dat trainen met lage herhalingen de sleutel...

Hoe krijg je een beter spieruithoudingsvermogen? 16 stappen

door Dirk
27 november 2023
0

Je staat klaar in de sportschool, gewapend met je trainingsprogramma en een vastberaden blik. Vandaag staat het vergroten van je spieruithoudingsvermogen op het menu en je...

Waarop letten bij periodisering in je training?

door Dirk
27 november 2023
0

Je staat in de sportschool, klaar om je krachttraining te beginnen. Je hebt je doelen duidelijk voor ogen: sterker worden, spiermassa opbouwen en je grenzen verleggen....

Volgend bericht

Deze 10 spiergroepen train je met split jerks

10 beste oefeningen voor de binnenkant borst

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krachttraining
Info & Bekijken

Laatste berichten

15 beste oefeningen voor de core

Jezelf voorbij je comfortzone pushen? 13 tips uitgelegd

15 voor- en nadelen van trainen met lage herhalingen

Hoe krijg je een beter spieruithoudingsvermogen? 16 stappen

Waarop letten bij periodisering in je training?

Welke spiergroepen train je met de pec deck fly?

Beyond failure

Beyond Failure is de ultieme bestemming voor iedereen die de grenzen van hun kracht wil verkennen en verleggen. Hier vind je de rauwe waarheid over krachttraining, met verhalen en tips die je voorbij de conventionele wijsheid en de angst voor falen brengen.

Geen resultaten
Toon alle resultaten
  • Krachttraining
  • Cardio
  • Voeding
  • Menselijk lichaam
  • Supplementen
  • Sporten

Copyright © Beyond failure.