Home Artikelen Wat is juicen? Groente en fruit in een versgeperst sapje

Wat is juicen? Groente en fruit in een versgeperst sapje

3 minuten leestijd
0
0
juice

Een algemeen gevoel van malaise? Geen energie? En denk je dat het pizza- en patatpatroon deze zomer je niet geholpen heeft om dat te verbeteren? Het antwoord op je vraag naar energie ligt misschien in iets heel simpels: een sapje.

Het is geen geheim dat groente en fruit een onmisbaar onderdeel vormen van een gezond eetpatroon. Of je nu wel of niet aan het afvallen bent: het wordt iedereen aanbevolen om iedere dag voldoende groente en fruit te nuttigen. Het vermindert het risico op chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Volgens het Voedingscentrum is voldoende soorten groente eten zelfs de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Sommige mensen proberen hun groente en fruit te drinken door sap te maken. Hoewel de typische fruitdranken en vruchtensappen uit de supermarkt misschien niet de gezondste vervangers zijn voor groente en fruit, komen de moderne sapjes wel aardig dicht in de buurt. We hebben het over de gezonde sapjes die gemaakt worden met een techniek dat juicing wordt genoemd, of gewoon juicen in het Nederlands.

Wat is juicen?

Juicen is een techniek die wordt gebruikt om rauw sap uit groenten en fruit te halen. Het sap komt vrij door stukjes fruit of groente in een sapmachine te doen. Dat gebeurt op een koude en langzame manier zodat het merendeel van de nutriƫnten, antioxidanten, enzymen en de smaak behouden blijft. De machine gebruikt kracht om de groente of fruit in pulp te veranderen en scheidt vervolgens het sap van de resterende vezels. Het resultaat is een versgeperst sapje met zoveel mogelijk gezonde inhoud.

Juicen is populair. Zelfs populairder dan ooit, gezien het aantal juicebars die de laatste jaren zijn geopend en sapjes – zoals die van Happyjuicy – die op de markt zijn gebracht. Het is immers zelf niet te doen om sapjes te maken van dezelfde kwaliteit. Daar heeft niemand de juiste apparatuur voor, want juicen is iets anders dan blenden. Wanneer je fruit of groenten in een blender mixt, wordt alles gemengd en blijven de vezels van het voedsel in de drank. Dat is bij juicen niet zo. En juicen is ook anders dan sap uit de winkel, dat toegevoegde suikers kan bevatten en met een andere (HPP-)techniek wordt gemaakt.

Sapvasten

De sapjes die gemaakt worden met juicen, worden nu ook steeds vaker gebruikt als onderdeel van een dieet. Dat noemen ze sapvasten: een sapjeskuur die meestal 1 tot 10 dagen duurt. Gedurende deze periode nuttig je alleen de juice-sapjes en eet je verder niets anders ā€“ vandaar ook de vermelding van ā€˜vastenā€™ in de naam. Het enige dat wordt toegelaten is drinken zonder calorieĆ«n, zoals koffie, water en thee. Mede dankzij de caloriebeperking van deze vorm van vasten is gewichtsverlies bijna een garantie. De vraag is echter of het tijdelijk is of blijvend.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…